Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Laptops
med AMD Ryzen & AMD Radeon

AMD är kända för att göra kraftfulla processorer och grafikkort med suverän energieffektivitet, vilket kommer särskilt väl till pass i en bärbar dator. Med energieffektiva komponenter får man lägre värmeutveckling, längre batteritid och mer kraft i mindre modeller.

Alla stora laptoptillverkare använder sig av AMD Ryzen och Radeon från allt till prisvärda studielaptops och exklusiva businesslaptops till kraftfulla bärbara gamingdatorer och workstations.

AMD Ryzen
Mobile Processors

AMD Ryzen-processorer anpassade till laptops följer samma namnschema som processorer till stationära datorer, men drar i regel långt mindre ström. De enklare modellerna Ryzen 3 är populära att använda i exempelvis kontors- och studielaptops, då de ger bra vardagsprestanda till lågt pris och låg effekt.

För dig som vill ha mer beräkningskraft hittar du fler kärnor och högre frekvenser i stigande grad med de kraftfullare serierna Ryzen 5, Ryzen 7 och Ryzen 9, som du kommer hitta i såväl gaminglaptops som bärbara workstations. För krävande arbete vill du i regel ha så många kärnor som möjligt, men ett tips är även att välja en modell med så hög TDP som möjligt för att få en laptop med stor strömbudget.

Med en historia av att göra bra APU:er erbjuder AMD ofta mobila Ryzen-processorer med kompetenta inbyggda grafikprocessorer, för dig som vill kunna spela utan att välja en laptop med ett dedikerat grafikkort. I regel räcker de för enklare spel, men vissa kraftfulla modeller är snabba nog att spela moderna spel på – så du kan få schysst spelprestanda i ett slimmat format.

AMD Radeon
Mobile

För seriös spelprestanda vill du ha en laptop med ett dedikerat grafikkort. AMD Radeon till laptop används i allt från prisvärda laptops för e-sport till påkostade gaming- och streaminglaptops då de i regel bjuder på bra prestanda för pengarna, god energieffektivitet och stora mängder VRAM för klassen – för lång livslängd.

Utöver hög prestanda för gaming erbjuder AMD Radeon även flera trevliga extrafunktioner, exempelvis adaptiv synkronisering med FreeSync, ray tracing, bildskalning med Fidelity FX Super Resolution och lägre latens med Radeon Anti-Lag.

Fördelar med att kombinera
AMD Ryzen och Radeon

Om du väljer en laptop med både AMD Radeon och Ryzen kan du få ut både mer kraft och längre batteritid från din laptop. Med tekniken SmartShift laptopen distribuera sina resurser på ett mer effektivt sätt och ge en större del av sin strömbudget till komponenten som faktiskt behöver det, vilket ger högre prestanda samtidigt som det sparar ström. Därtill får du tillgång till SAM, som kort och gott ger dig mer prestanda.

För att göra det enkelt att välja en väloptimerad och kraftfull bärbar dator med både grafikkort och processor från AMD har de skapat klassificeringen AMD Advantage. Då ställs högre krav på laptopen i sin helhet och på den här sidan går vi igenom vad det innebär.