Allt om DLSS 4
NVIDIA DLSS är en uppsättning funktioner som du med ett GeForce RTX-grafikkort har tillgång till, där vissa funktioner endast går att använda med de senaste grafikkorten.
I samband med releasen av GeForce RTX 50-serien passar NVIDIA på att lansera DLSS 4, som bjuder på en häftig ny funktion för RTX 50-serien och fina förbättringar som även gäller övriga RTX-generationer. Här nedanför går vi igenom vad som är nytt och vilka grafikkort som har stöd för respektive funktion.
DLSS Multi Frame Generation
Endast RTX 50-serien
Den största nyheten med DLSS 4 är funktionen Multi Frame Generation, som endast kommer finnas tillgänglig på grafikkorten i RTX 50-serien.
Med Multi Frame Generation bygger NVIDIA vidare på vanliga Frame Generation, som lanserades ihop med DLSS 3 och finns tillgänglig på RTX 40-serien (och på RTX 50-serien). Frame Generation är en smartare typ av bildinterpolering, som använder AI för att förbättra det upplevda flytet i spel. Med Multi Frame Generation ska vi få en dramatisk förbättring av det upplevda flytet, tack vare en tredubbling av antalet interpolerade bilder genererade av AI.
AI-driven bildinterpolering analyserar spelet i realtid och fyller i med extra bilder mellan de traditionellt rendera bilderna, vilket ökar den upplevda prestandan och FPS:n utan att egentligen addera mer prestanda. Detta har sedan det introducerades blivit en del av framtidens gaming och kan när det implementeras väl vara ett bra sätt att få bättre flyt i spel med samma beräkningskraft, vilket blir särskilt viktigt om du spelar tungdrivna och moderna spel i höga upplösningar eller med full ray tracing.
Med vanliga Frame Generation kan man få uppåt en fördubbling av antalet bilder per sekund till skärmen (inte en fördubbling av hur många faktiska bilder grafikkortet renderar med traditionell rendering).
Med Multi Frame Generation kan vi istället för en bild interpolera upp till tre bilder i realtid, vilket kan ge oss markant bättre flyt i spel än med tidigare versioner av DLSS. Detta ska kunna ge oss flera gånger så hög upplevd FPS som med traditionell rendering, för de tillfällena där den vanliga beräkningskraften inte räcker till. Vill du exempelvis spela ett spel som Cyberpunk 2077 med full path tracing i 4K ska det nu vara möjligt att göra det med bra flyt, ihop med de kraftfulla nya modellerna ur RTX 50-serien.
AI kan här alltså användas till att generera den absoluta majoriteten av alla bilder du ser på skärmen, vilket NVIDIA menar är nyckeln till att få silkeslent gameplay i framtidens spel. Skulle du slå på Super Resolution med DLSS Ultra Performance (som vi förklarar mer om längre ner) ihop med den nya bildinterpoleringen kan AI stå för upp till hela 15/16 av allt du ser på skärmen, alltså 93.75%.
Detta möjliggörs både av en ny, mer effektiv AI-modell och av att Tensor-kärnorna som används i RTX 50-serien är markant kraftfullare än tidigare generationers. Precis som med övriga AI-baserade funktioner behöver NVIDIA:s algoritmer tränas per spel eller applikation för att säkerställa önskat resultat, så det här är en funktion som kommer bli allt vanligare med tiden.
Vid lanseringen av RTX 50-serien har NVIDIA utlovad stöd för över 75 applikationer/spel, däribland titlar som Cyberpunk 2077, Stalker 2, Alan Wake II och Indiana Jones and the Great Circle.
Förbättrad DLSS Frame Generation
RTX 50-serien och RTX 40-serien
Utöver att RTX 50-serien får möjligheten att interpolera fler bilder med hjälp av Frame Generation förbättrar NVIDIA deras existerande bildinterpolering som lanserades med DLSS 3, så att även du som använder RTX 40-serien får fina nyheter.
Med DLSS 4 ersätts den existerande AI-modellen nu med två nya AI-modeller som jobbar tillsammans, där vi kort och gott ska få högre FPS samtidigt som mängden videominne som behöver användas reduceras. Det är oerhört trevliga nyheter, särskilt för dig som vill spela moderna spel i höga upplösningar, med ray tracing aktiverat.
Att interpolera bilder för att förbättra det upplevda flytet i spel hjälper dock föga om inte bilderna som produceras blir bra, vilket är varför NVIDIA fortsatt förbättra DLSS i stort – för alla RTX-grafikkort.
Generella förbättringar
Alla RTX-grafikkort
Förutom den förbättrade bildinterpoleringen medbringar DLSS 4 även oerhört trevliga nyheter oavsett om vilken RTX-generation du sitter på, då de har gjort stora grundläggande förbättringar av den underliggande tekniken som används till ray tracing-funktionen Ray Reconstruction, uppskalningstekniken Super Resolution och kantutjämningsteknologin DLAA, Deep Learning Anti-Aliasing.
Tidigare användes något som kallas för en CNN-modell, Convolutional neural network, vilket är en typ av deep learning-nätverk som varit vanligt förkommande inom AI hittills. Den ersätts nu med en så kallad Transformer-modell, vilket är en annan typ av deep learning-arkitektur som både ska kunna analysera fler variabler och vara enklare att träna – vilket är viktigt för att kunna applicera DLSS till en stor skara spel.
Kort och gott ska detta resultera i bättre resultat med samma beräkningskraft, där då även du som hoppade på RTX-tåget tidigt ska få bära frukten av deras fortsatta jobb med att förbättra de underliggande teknikerna. Men vad innebär detta mer konkret?
Bättre ray tracing
Alla RTX-grafikkort
För ray tracing ska detta innebära en mer stabil bild, där Transformer-bilden ska kunna använda fler samtida mätpunkter för att förstå hur saker ska se ut.
Vanliga problem som kan uppstå både vid uppskalning och vid ray tracing är exempelvis att oerhört tunna objekt, så som ståltrådar i stängsel, kan uppvisa artefakter och flimmer. Det och problem som att objekt kan få eftersläp vid rörelse ska nu vara långt bättre än tidigare – för en mer helgjuten upplevelse.
Förutom för gaming kommer detta vara väldigt trevligt även för dig som exempelvis sysslar med 3D-modellering och spelutveckling, då NVIDIA implementerar förbättringar i mer än bara spel.
Bättre uppskalning
Alla RTX-grafikkort
Liknande förbättringar ska även finnas att hämtas när uppskalningstekniken Super Resolution används. Vid uppskalning renderar grafikkortet en bild som har lägre upplösning än den du faktiskt ser på skärmen, vilket ger högre FPS.
Då används AI för att fylla i luckorna och skala upp bilden till det du ser, där man kan välja hur stor del av bilden som ska vara traditionell rendering och hur mycket som ska vara AI.
Vill du ha så mycket traditionell rendering som möjligt väljer du DLSS Quality, vilket ger den minsta prestandaförbättringen men högsta kvalitén, och vill du ha så stor del av bilden renderad av AI som möjligt väljer du ett DLSS Performance-läge.
Särskilt med Performance-lägena finns det då ganska lite faktiskt renderad bild för AI:n att basera sin egen ifyllning på, vilket kan leda till att objekt kan få lägre detaljrikedom och att de ser suddiga ut när de rör sig. Med den nya Transformer-modellen får AI:n fler mätpunkter och kan ge en mer detaljerad ifyllning med samma information.
Detta ska enligt NVIDIA resultera i tydliga förbättringar i bildkvalitet när du använder uppskalning, där saker som är i rörelser förblir skarpa. Det fina med detta är att det också påverkar alla redan nämnda delar av DLSS, då bilderna som skapas vid bildinterpolering baseras på de redan renderade bilderna. Bättre bild och bättre flyt, alltså.
Bättre kantutjämning
Alla RTX-grafikkort
Sist men inte minst har även funktionen DLAA förbättrats med Transformer-modellen. Detta är en funktion som till skillnad från uppskalning med DLSS inte används för att förbättra prestandan, utan endast för att förbättra detaljrikedomen genom AI-hjälpt kantutjämning vid traditionell rendering.
Kantutjämning har funnits med oss väldigt länge (exempelvis TAA) och används för att ta bort taggigheten som uppstår vid skarpa kanter i spel, särskilt vid lägre upplösningar, och har historiskt varit en relativt resurskrävande funktion med mixade resultat.
Med DLAA används AI för att analysera bilden och fastställa vilka kanter som behöver slätas ut för att ge en skarp och detaljrik bild, och med den nya Transformer-modellen finns det då fler mätpunkter att basera detta på, för ett ännu bättre resultat än tidigare.
Spelar du spel där du har god prestandamarginal även vid traditionell rendering kan vi rekommendera att kika om DLAA finns som alternativ för kantutjämning, det är en riktigt trevlig funktion för när man vill att spelet ska se så bra ut som möjligt. Med tanke på hur snabba framsteg som görs med DLSS-uppskalningen kommer dock denna funktion troligen bli obsolet relativt snart, när bilderna blir skarpa redan när AI:n fyllt i sitt.
NVIDIA tränar hårt
Precis som med tidigare CNN-modeller behöver de nya Transformer-modellerna tränas för olika spel och applikationer innan förbättringarna kan appliceras, vilket ska gå snabbare där DLSS redan används. Detta sker löpande och vid releasen av RTX 50-serien ska över 50 spel/applikationer ha fått dessa generella förbättringarna även för äldre RTX-grafikkort – och därefter fortsätter NVIDIA träna modellerna och implementera förbättringarna i fler och fler över tid.
Har du testat tidigare iterationer av DLSS kan vi därför att kika på om förbättringar tillkommit i spel som du spelar, om du exempelvis kan få förbättrat flyt med samma bildkvalitet. Jämför vi exempelvis hur mycket DLSS 4 gör i ett spel som Cyberpunk 2077 nu, i jämförelse vad som erbjöds när spelet lanserades, är det natt och dag – så testa gärna! Oavsett vilket är det trevligt att se att NVIDIA inte slutar slipa på sina tekniker och att vi erbjuds nya, fiffiga funktioner med varje generation (så som exempelvis Reflex 2 med Frame Warp). Vill du ta del av de allra senaste funktionerna hittar du grafikkorten ur RTX 50-serien via knappen här nedanför.