Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Montera en Intel LGA1200

Förberedelser

Vi rekommenderar att installera processorn på moderkortet innan du monterar det i chassit. Lägg moderkortet på din arbetsyta, gärna en ESD-matta, och plocka fram processorn. Låt processorn ligga i dess plastskydd tillsvidare. Du behöver inga verktyg för det här steget, men vi vill bedyra vikten av att vara försiktig och metodisk under den här processen, då misstag vid hanteringen av sockeln kan bli kostsamma.

Känslig sockel

På Intels LGA-socklar sitter stiften nere i sockeln och inte på processorn, som med AMD AM4. Dessa stift är oerhört känsliga och om du råkar stöta till dem kan det förstöra moderkortet. Därför levereras dessa moderkort med ett plastskydd över sockeln. Låt skyddet sitta kvar under monteringsprocessen, det kommer hoppa av när du sedan monterar processorn.

Efter installationen vill du se till att spara skyddet, då det krävs för eventuella garantiärenden. Moderkort som skickas in till service utan skyddet kommer inte mottas, då risken för att skador uppstår vid frakt utan skydd är stor.

Orientering

I det här skedet öppnar du upp sockeln genom att lossa på och föra upp bygeln tills att hela anordningen vilar öppet. Låt plastskyddet på fästanordningen sitta kvar. Plocka sedan upp processorn ur dess skydd och håll den om sidorna.

Innan du börjar montera processorn behöver du se till att den är orienterad åt rätt håll. Intels processorer är markerade i ena hörnet och har en överensstämmande markering vid sockelns rot, dessa två ska mötas. Processorn har dessutom två urgröpningar på sidan, och du hittar två plastpiggar i sockelns sidor som indikerar hur processorn ska monteras.

Montering

När du är säker på att du håller processorn åt rätt håll är det dags att försiktigt föra ner den i sockeln. Då stiften är oerhört känsliga är det viktigt att du inte stöter till dem med processorn, och för säkerhets skull rekommenderar vi att antingen föra ned processorn helt platt rakt ovanifrån eller att börja med att föra ned två av kanterna mot sockelns sidor, för att sedan vända ned processorn över sockeln. Jobba långsamt och försiktigt, detta är den känsligaste delen av hela monteringsprocessen.

Processorn går bara att montera på ett sätt, och du ser att den är korrekt monterad om den ligger ledigt och platt mot sockeln, med alla kanter kloss an. När du är förvisad om att den ligger rätt är det dags att låsa fast den.

Det gör du genom att först föra ned fästanordningen med skyddet så att det ligger och vilar med håligheten mot underdelen av skruven som sitter vid sockelroten. Därefter trycker du sakta ned bygeln och skjuter in den under metallhaspen. Plastskyddet kommer tryckas ut när du för ner bygeln, vilket är helt normalt. Glöm inte att du behöver spara skyddet.

Du kommer känna ett märkbart men jämnt motstånd när du för ned bygeln, det ska aldrig ta stopp. Om du känner ett tvärt stopp på vägen ner ska du genast släppa upp bygeln igen och se till att processorn ligger korrekt och att fästanordningens hålighet hamnar under skruven vid sockelroten innan du försöker igen.

Nästa steg

Nu är processorn på plats och du kan fortsätta med resten av bygget. Vid det här skedet rekommenderar vi att montera de andra komponenterna som ska monteras direkt på moderkortet, alltså RAM-minnena och din eventuella M.2-lagring.

Om du ska använda en AIO-kylare rekommenderar vi att också förbereda fästanordningen till den innan du monterar moderkortet i chassit, så att du enkelt kan montera pumphuvudet senare. Om du istället använder en tornkylare rekommenderar vi att ansluta den efter att du monterar dina RAM-minnen, men innan du för ned moderkortet i chassit.

Gå vidare med din komponent

Vi rekommenderar att du går vidare med RAM-minne
alternativt med M.2-lagring.

RAM-minne M.2-lagring