Så installerar du en Intel-processor - Inets monteringsguide

Att installera din värdefulla processor är utan tvivel den känsligaste delen av hela datorbyggandet.

Lyckligtvis så är det väldigt enkelt om man bara är försiktig. Men för att undvika missöden finns det ett par saker du bör tänka på, misstag på den här punkten kan nämligen bli kostsamma. Så se till att gå igenom vår guide, antingen i video eller text, innan du installerar din nyköpta processor.


Köp din Intel-processor

Vår guide för AMD-processorer


Innan köpet - Det här behöver du ha koll på:

Se till att processorns generation matchar moderkortets

För att din processor ska fungera i samklang med moderkortet behöver de båda tillhöra samma generation. Det här kan du ta reda på i produktbeskrivningarna för de valda delarna. Under Specifikationer letar du upp Processorsocket, sedan jämför du produkterna för att se om informationen matchar. Socketstorleken avgör om processorn passar i moderkortet eller inte.

Chipset och kodnamn

Sedan måste du också se till att chipsetet stöds av moderkortet. Intel 1151 har nämligen 2 olika versioner, v1 och v2. Enkelt förklarat så passar v1 för Intels sjunde generation, medan v2 skapades för att klara av den åttonde och nionde generationen. Rent svart på vitt ska du i specifikationerna ha koll på att:

  • Intel Coffee Lake Refresh fungerar med moderkortet Z390
  • Coffee Lake fungerar med Z390, Z370, H370, H310, B360
  • Kaby Lake fungerar med Z270, H270, B250

Vi skriver också i regel vilka moderkort som en processor kommer fungera med i produktbeskrivningen. Tänker du överklocka din processor måste du välja en CPU som har ett K i sitt modellnamn, medan moderkortet i sin tur behöver ett Z, exempelvis Z390.

Datorbyggaren gör det enkelt

Det finns dock ett ännu enklare sätt att göra det här på. Vår Datorbyggare kollar nämligen upp allt åt dig och visar tydligt om en produkt passar till en annan eller inte. En gul varningsskylt kommer annars dyka upp och berätta vad problemet är.

Har du inte stenkoll på exakt vad du vill ha, eller om du bara vill göra hela processen att välja delar mycket smidigare så kan vi inte rekommendera Datorbyggaren nog.


Till Datorbyggaren

Montering - Lyft upp bygeln på moderkortet

Om du använder en processor från Intel så sitter inte pinsen, eller kontaktstiften, på processorn utan på själva moderkortet. Dessa är oerhört känsliga och råkar du stöta till dem är risken stor att de blir helt obrukbara. En sådan skada skulle i sådana fall också sätta punkt för hela moderkortet. Ett resultat som ingen vill uppleva.

Moderkortet levereras dock alltid med en skyddande bygel som sitter över sockeln för att förhindra det här innan installationen. Det första du ska göra för att montera produkten blir således att lyfta på bygeln för att exponera den känsliga ytan där under. På bygeln sitter det också ett plastskydd som vi lämnar kvar än så länge. För att din garanti ska gälla så måste du spara den här plastbiten. Skulle du skicka processorn på retur eller reparation så kommer du själv få stå för kostnaderna om skyddet inte ligger på samma ställe som när du packade upp den. En väldigt viktig sak att komma ihåg alltså.

Lägg försiktigt processorn åt rätt håll

När du ska montera processorn måste du vara noga med att den ligger åt rätt håll. En Intel-processor kommer markerad i ena hörnet och har en överensstämmande markering på sockeln. För extra säkerhet finns också två urgröpningar på processorns sida. Även de har motsvarigheter i form av piggar vid sockeln.

Du för ner processorn rakt ovanifrån för att inte stöta i något. Det görs enklast genom att hålla den med tummen och pekfingret. När du har hittat rätt så släpper du försiktigt ned processorn. Den ska lägga sig på plats utan några problem om du gjort rätt här. Sockeln är byggd så att det inte går att få processorn på plats om man inte har lagt den åt rätt håll, så var inte orolig.

Dra ner bygeln långsamt

För att låsa fast processorn när den hamnat rätt lägger du först ner det lilla locket ovanpå den. Lyft sedan upp bygeln så att skyddet åker bakåt en smula. Efter det för du ned bygeln för att få fast det hela. Sikta med fördel in dig på den lilla skruven i moderkortet.

Du kommer stöta på lite motstånd på vägen ner, vilket är helt normalt. Skulle det dock ta helt stopp bör du stanna upp och dubbelkolla så att allting ligger rätt. Sakta är nyckelordet här, och allting ska falla på plats utan någon vidare ansträngning från din sida. När bygeln når botten så hoppar plastskyddet av. Spara som sagt denna inför framtiden på ett säkert ställe.


Klart för användning

Nu ligger din processor där den ska och är redo att jobba tillsammans med alla andra delar i bygget. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.

Mest troligt så handlar det om kylaren som ska installeras på själva processorn. Det kan antingen vara en luftkylare eller en AIO-kylare. Vi har guider för båda två här på hemsidan, så dra gärna nytta av dem.

Har du kvar komponenter att installera kan du fortsätta följa vår guide här:

Till Inet Datorskola