Till Inet Datorskola


Byta / Installera Intel-processor

Att montera din värdefulla processor är den mest känsliga delen av en datormontering – men är en väldigt enkel procedur om du är försiktig. För att undvika missöden bör du därför alltid tänka på att:

Till processorer


Vara oerhört försiktig med pinsen

Använder du en Intel-processor så sitter inte pinsen, eller kontaktstiften, på processorn utan på moderkortet. Dessa är oerhört känsliga och råkar du stöta i dem är risken stor att förstöra dem, och då också moderkortet. När moderkortet levereras sitter det ett plastskydd över sockeln, och du kan sätta i processorn med skyddet upplyft - så hoppar det ur av sig självt när du spänner ned bygeln. Ett tips är att behålla plastskyddet – det behövs nämligen om du någonsin behöver skicka in moderkortet på service utan processorn, då pinsen löper enorm risk att skadas när skyddet saknas.


Processorn kan bara monteras åt ett håll

När du ska montera processorn måste du vara nog med att processorn är åt rätt håll. En Intel-processor är markerad i ena hörnet, och har en överensstämmande markering på sockeln. För extra säkerhet finns också två urgröpningar på processorns sida, vilka också överensstämmer med motsvarande piggar vid sockeln. När du hittar rätt håll släpper du försiktigt ned processorn, den ska lägga sig i rätt position utan ansträngning.


Vara försiktig när du drar ned bygeln

Om det tar stopp när du försöker stänga bygeln till säkerhetsanordningen runt processorn ska du absolut inte trycka på för att försöka stänga den. Dubbelkolla istället allt, så att processorn ligger rätt och att inget är i kläm.