Så monterar du RAM-minnen - Inets monteringsguide

Vi hjälper dig hitta rätt.

Här har vi den del av byggandet som många troligen anser är den enklaste, nämligen installeringen av RAM-minnena. Det finns dock en del att tänka på, både innan och under själva monterandet. Så häng gärna med i vår guide, video eller text, för att snabbt och smidigt ta dig igenom det hela.


Köp dina RAM-minnen

Inför köpet – Välj rätt typ av minne

Det första du ska göra när du tänker köpa nya RAM-minne är att kolla upp vilken typ av minne som ditt moderkort stöder. I dagsläget är DDR4 den senaste typen av RAM och något som kommer stödjas av alla nya moderkort. Så om du tänker bygga nytt är det här det enda alternativet du ska kolla på.

Om du ska uppgradera

Skulle du istället sikta på att uppgradera din nuvarande dator kan det vara aktuellt med den äldre versionen DDR3. Tidigare års moderkort stödjer nämligen inte den moderna minnestypen, så se till att kolla upp om det här påverkar dig eller inte.

Det gör du enkelt via våra produktsidor för både minnet och moderkortet. Står det tydligt att DDR3 stöds så är det bara att köra på. Ha koll på att ett moderkort med stöd för DDR3 inte kommer ta emot DDR4, och vice versa, då varje typ kräver en särskilt utformad plats.

RAM-minnet

Ha koll på hastigheten

Minneshastigeten är också något du bör ha koll på. Siffran här innebär hur snabbt minnet klarar av att hämta och spara data. Det du behöver ha koll på när du köper dina produkter är att ditt moderkort har stöd för minnets rekommenderade hastighet. Jämför bara dessa i de olika produkternas specifikationer. Vi på Inet rekommenderar att man håller sig till just den rekommenderade hastigheten för bästa möjliga stabilitet.

Du behöver inte bry dig om OC-hastigheten, om du inte planerar att överklocka för att få ut mer av ditt system. För minnen över standardhastighet rekommenderar vi att man söker i moderkortillverkarens QVL-lista efter minnen de framgångsrikt testat med moderkortet. Men med överklockning riskerar man som sagt att få en mer instabil upplevelse, så undvik detta om du inte har full koll på hur man gör.

Datorbyggaren hjälper dig

Är du inte sugen på att leta upp den här informationen själv så har vi tagit fram ett program som löser det hela åt dig. Vår Datorbyggare är nämligen expert på att tydliggöra vilka minnen som kommer passa med ett särskilt moderkort, och vice versa. När du valt en specifik produkt så kommer programmet varna dig med gula varningsskyltar på de delar som inte passar, vilket gör det desto enklare att hitta rätt. Datorbyggaren är perfekt för dig som är osäker på vad man ska välja och vill göra processen tydligare.


Till Datorbyggaren

Moderkortet


Montering – Välj rätt plats

Trevligt nog så är den här delen av datorbyggandet förmodligen den enklaste, då allt du behöver göra är att placera minnena i rätt minnesplats. Här varierar det dock från moderkort till moderkort vilka platser som ska användas vid specifika konfigurationer. Därför bör du dubbelkolla i manualen för kortet exakt hur minnena ska sitta. Anledningen till att man gör detta är för att de olika platserna är anpassade för olika minneskonfigurationer. Väljer man inte det som står i manualen riskerar man att hindra minnet från att nå sin fulla prestanda.

När du är väl har hittat de rekommenderade minnesplatserna för ditt moderkort är det dags att öppna upp dem. Du gör detta genom att lossa på låsen, oftast genom att varsamt trycka plastbitarna åt sidan. Beroende på vilket kort du har kan det finnas ett eller två lås per plats.

För ner minnet åt rätt håll

Nu är det dags att installera själva minnet. Här behöver du inte oroa dig för att sätta ner det på fel sätt, då designen förhindrar det här helt och hållet. Det finns nämligen ett förskjutet hål på undersidan av RAM-minnet, och en motsvarande pigg på moderkortet. Så om man sätter ner den fel så kommer piggen ta emot och blockera minnets väg ner mot sin rätta plats.

När du sedermera hittat rätt så trycker du bara ner minnet med en viss bestämdhet tills dess att du hör ett tydligt klick. Låsen vi lossade på tidigare kommer nu att sluta sig om sina platser igen och säkerställa att minnet sitter där det ska. Upprepa den här processen för varje minne du planerat att installera så kommer du snart vara i mål, åtminstone vad gäller den här delen.


Klart för användning

Nu sitter dina minnen där de ska för att tillsammans med resten av delarna kunna driva maskinen. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.

Har du kvar komponenter att installera kan du fortsätta följa vår guide här:

Till Inet Datorskola