Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Applicera kylpasta

Rengör ytorna

För att kylpastan ska få bra kontakt och att värmeöverföringen ska vara effektiv behöver kontaktytorna vara så rena som möjligt. Oanvända processorer och kylare behöver sällan rengöras, så länge du inte ser några synliga partiklar, men om du återinstallerar en kylare eller processor behöver du ta bort all gammal kylpasta.

Detta kan göras på flera olika sätt och i guiden använder vi vår egen IPA, även kallat isopropanol, isopropylalkohol eller 2-propanol, för att rengöra både processorns värmespridare och kontaktytan på vår kylare.

När du rengör vill du använda material som inte tenderar att lämna restprodukter efter sig, så som kaffefilter, tops, rejält hushållspapper eller mikrofiberdukar snarare än exempelvis toalettpapper. Doppa det du rengör med i IPA och arbeta bort kylpastan tills att rena bitar av det du rengör med inte visar några synliga spår av kylpasta efter att de gnuggats mot ytan. Rengör både processorns värmespridare och kylarens kontaktyta noggrant.

Om du ser synliga restpartiklar efter att du rengjort kan du blåsa bort dem exempelvis tryckluft, för bästa kylförmåga vill du helst inte ha något som helst annat än kylpasta mellan kylaren och processorns värmespridare.

Applicera kylpasta

Med rena ytor är det dags att applicera ny kylpasta. För Intel-processorer i konsumentklassen används normalt ärtmetoden, vilket ger ett cirkulärt resultat, medan man numer rekommenderar kryssmetoden för AMD Ryzen-processorer, då dess kvadratiska resultat bättre passar Ryzen-processorernas rektangulära processorstruktur under värmespridaren.

Med ärtmetoden applicerar du en liten klick kylpasta mitt på processorns värmespridare, i samma ungefärliga storlek som en ärta. När du sedan spänner på processorkylaren över denna ärta sprider den ut sig i en cirkel som täcker majoriteten av värmespridaren.

Kryssmetoden är i sin tur lite svårare att få till, då det krävs precision för att inte applicera för stora mängder kylpasta. Du vill dra två smala linjer i ett kryss över värmespridaren, se videon för referens. Vi rekommenderar att prova hur mycket som trycks ut ur din tub när du trycker försiktigt, innan du börjar applicera på värmespridaren, för att undvika att behöva rengöra och göra om processen i onödan. Precis som med ärtmetoden så kommer krysset att tryckas ut när du spänner fast processorkylaren, men här blir resultatet kvadratiskt, vilket passar AMD Ryzen bättre.

Det viktigast med båda metoderna är att inte ta för lite kylpasta, du vill inte att det ska finnas bra kontakt mellan de två ytorna, eller för mycket kylpasta. Om du tar för mycket kommer kylpasta välla ut kylpasta på sidorna när du spänner på kylaren, vilket kan leta sig ned i sockeln eller de intilliggande kretsarna. Du kan göra om processen om du är osäker, men videon ger annars en bra uppfattning om mängden som behövs.

Nästa steg

Du vill montera processorkylaren så snart som möjligt efter att du applicerat kylpasta. Hoppa över till ”AIO-kylare” eller ”Luftkylare” för att fortsätta installationen av din kylare.

Gå vidare med din komponent

Beroende på vilken kylare du har så skiljer sig monteringen. Har du en AiO-kylare eller en luftkylare?

AiO-kylare Luftkylare