Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Bygga dator – så här gör du!

Välkomna till vår datorbyggarguide. Här visar vi dig hur du bygger en gamingdator, steg för steg. I videon använder vi helt vanliga tredjepartskomponenter som följer branschstandarder och stegen kommer applicera på de allra flesta typer av datorbyggen, även vanliga arbetsdatorer.

Vi rekommenderar dock alltid att läsa igenom manualerna till dina olika komponenter, särskilt för kylare, moderkort och chassin, för att förvisa dig om hur man ska gå tillväga när man monterar dem, då vissa saker skiljer från modell till modell.

Välja delar

Om du ännu inte valt delar till din dator har vi en guide även för det. I den går vi igenom vad som utgör en dator och vad du ska tänka på när du väljer de olika komponenterna. Se den guiden via länken nedan och återvänd sedan hit när du fått dina delar, så visar vi dig hur du bygger en dator med dem.

Guide - Välja delar

Datorbyggare

Utöver vår guide för hur du väljer delar till din dator har vi även ett smidigt verktyg för att hjälpa dig med det: Inets Datorbyggare.

Med vår datorbyggare kan du enkelt välja alla delar till en komplett dator utan förkunskap, då den automatiskt sorterar bort delar som inte är kompatibla med de du redan valt. Du kan börja i vilken ände du vill, så kommer datorbyggaren anpassa urvalet varefter.

Datorbyggaren passar såväl nybörjare som veteraner som bara vill dubbelkolla sina komponentval, men om du vill lära dig mer om hur du ska tänka och göra mer informerade val rekommenderar vi att också se vår guide för hur du väljer delar.

Datorbyggaren

Verktyg

Utöver att ha dina komponenter på plats behöver du också se till att ha rätt verktyg för att montera datorn.

Det enda verktyg du tvunget behöver för att skruva ihop datorn är en stjärnmejsel, men vi rekommenderar varmt att också använda ESD-skydd. Utan ESD-skydd riskerar du att skada dina komponenter med statisk elektricitet, vilket kan förkorta deras livslängd markant. För bäst skydd i hemmiljö rekommenderar vi att använda en jordad ESD-matta tillsammans med ett ESD-armband du bär när du arbetar med komponenterna.

Om du ska återanvända en kylare eller processor behöver du också rengöring som kan avlägsna kylpasta, i guiden använder vi vår egen IPA, och ny kylpasta att ersätta den gamla med.

Vi rekommenderar också att ha kardborreband eller buntband tillhands för kabeldragning, och något att knipsa av eventuella buntband med.

Börja bygga

När du har dina komponenter och verktyg på plats är det dags att bygga. Om du är en ovan datorbyggare rekommenderar vi att jobba sakta och metodiskt, med både guiden och manualerna nära tillhands.

I guiden visar vi dig hur du bygger en normal gamingdator i ett tower-chassi och vi rekommenderar att följa stegen vi tar för en enkel monteringsprocess. Skulle du vara osäker på något steg, eller om något går snett under monteringen, är du alltid välkommen att höra av dig till vår kundservice för rådgivning.

Lycka till med bygget!

Montera processor

Först monterar du processorn på moderkortet.
Har du en AMD eller Intel-processor?

AMD AM4 Intel LGA1200