Till Inet Datorskola


Bygga en dator - Inets Monteringsguide

Att bygga sin första dator och få se den starta är ett magiskt ögonblick, och för att hjälpa dig att komma igång så går vi i denna guide igenom hur man bygger en gamingdator från grunden, steg för steg.Innan du själv kommer igång med att bygga behöver du datorkomponenter och verktyg, vilket du hittar länkar till nedan.


Rätt verktyg

Innan du sätter igång med ditt bygge behöver du en mejsel för alla skruvar, buntband för att hålla kablarna i schack och ESD-skydd för en säker montering. ESD-skydden är till för att förhindra dig från att ge farliga stötar till komponenterna i datorn, genom att utjämna den statiska elektriciteten mellan dig och datorn. Säkrast är att använda både ESD-matta och ESD-armband, och vi rekommenderar starkt att använda ESD-skydd vid montering – även små stötar kan drastiskt förkorta livslängden på dina komponenter.

Till verktygDatorbyggare

Med vår nya tjänst Datorbyggare har vi gjort det enkelt och säkert att välja ut delar till din dator helt själv, även om du inte har några förkunskaper. Datorbyggaren sorterar automatiskt bort alla delar som inte är kompatibla, så att du inte behöver tänka på vad som passar med vad. Välj precis vilka delar du vill ha och njut av en välfungerande och personlig dator.

Till DatorbyggarenVälja delar själv

Är du ute efter mer av en utmaning så ska du välja dina delar själv. Nedan listar vi alla delar som utgör en gamingdator. Det är viktigt att du väljer komponenter som passar ihop, både tekniskt och fysiskt. Enklast är att börja med att välja moderkort – där står det specificerat vilken formfaktor som används, t.ex. ATX, vilken typ av processor som stödjs och vilka minnen som fungerar. När du sedan väljer chassi behöver du kika på vilka formfaktorer och mått som stödjs, både för moderkort, nätaggregat, grafikkort och kylare. Är du någonsin osäker kan du alltid kontakta oss, men var aldrig rädd för att pröva dig fram.

Till datorkomponenter