Bygga en dator - Inets Monteringsguide

Till Inet Datorskola

Välkommen till Inets Monteringsguide. På den här sidan kommer vi gå igenom alla steg som behövs för att bygga en dator.

Rätt verktyg

Innan du sätter igång med ditt bygge behöver du en mejsel för alla skruvar, buntband för att hålla kablarna i schack och ESD-skydd för en säker montering. ESD-skydden är till för att förhindra dig från att ge farliga stötar till komponenterna i datorn, genom att utjämna den statiska elektriciteten mellan dig och datorn. Säkrast är att använda både ESD-matta och ESD-armband, och vi rekommenderar starkt att använda ESD-skydd vid montering – även små stötar kan drastiskt förkorta livslängden på dina komponenter.


Till verktyg

Datorbyggare

Med vår nya tjänst Datorbyggare har vi gjort det enkelt och säkert att välja ut delar till din dator helt själv, även om du inte har några förkunskaper. Datorbyggaren sorterar automatiskt bort alla delar som inte är kompatibla, så att du inte behöver tänka på vad som passar med vad. Välj precis vilka delar du vill ha och njut av en välfungerande och personlig dator.


Till Datorbyggaren

Välja delar själv

Är du ute efter mer av en utmaning så ska du välja dina delar själv. Nedan listar vi alla delar som utgör en gamingdator. Det är viktigt att du väljer komponenter som passar ihop, både tekniskt och fysiskt. Enklast är att börja med att välja moderkort – där står det specificerat vilken formfaktor som används, t.ex. ATX, vilken typ av processor som stödjs och vilka minnen som fungerar.

När du sedan väljer chassi behöver du kika på vilka formfaktorer och mått som stödjs, både för moderkort, nätaggregat, grafikkort och kylare. Är du någonsin osäker kan du alltid kontakta oss, men var aldrig rädd för att pröva dig fram.


Till datorkomponenter

Montera en Intel-processor - Inets monteringsguide

Att installera processorn är utan tvivel den känsligaste delen av hela datorbyggandet

Lyckligtvis så är det väldigt enkelt om du bara är försiktig. Men för att undvika missöden finns det ett par saker du bör tänka på, misstag på den här punkten kan nämligen bli kostsamma. Så se till att gå igenom vår guide, antingen i video eller text, innan du installerar din nyköpta processor.


Köp din Intel-processor

Vår guide för AMD-processorer


Innan köpet - Det här behöver du ha koll på:

Se till att processorns generation matchar moderkortets

För att din processor ska fungera i samklang med moderkortet behöver de båda tillhöra samma generation. Det här kan du ta reda på i produktbeskrivningarna för de valda delarna. Under Specifikationer letar du upp Processorsocket, sedan jämför du produkterna för att se om informationen matchar. Socketstorleken avgör om processorn passar i moderkortet eller inte.

Chipset och kodnamn

Sedan måste du också se till att chipsetet stöds av moderkortet. Intel 1151 har nämligen 2 olika versioner, v1 och v2. Enkelt förklarat så passar v1 för Intels sjunde generation, medan v2 skapades för att klara av den åttonde och nionde generationen. Rent svart på vitt ska du i specifikationerna ha koll på att:

 • Intel Coffee Lake Refresh fungerar med moderkortet Z390
 • Coffee Lake fungerar med Z390, Z370, H370, H310, B360
 • Kaby Lake fungerar med Z270, H270, B250

Vi skriver också i regel vilka moderkort som en processor kommer fungera med i produktbeskrivningen. Tänker du överklocka din processor måste du välja en CPU som har ett K i sitt modellnamn, medan moderkortet i sin tur behöver ett Z, exempelvis Z390.

Datorbyggaren gör det enkelt

Det finns dock ett ännu enklare sätt att göra det här på. Vår Datorbyggare kollar nämligen upp allt åt dig och visar tydligt om en produkt passar till en annan eller inte. En gul varningsskylt kommer annars dyka upp och berätta vad problemet är.

Har du inte stenkoll på exakt vad du vill ha, eller om du bara vill göra hela processen att välja delar mycket smidigare så kan vi inte rekommendera Datorbyggaren nog.


Till Datorbyggaren

Montering - Lyft upp bygeln på moderkortet

Om du använder en processor från Intel så sitter inte pinsen, eller kontaktstiften, på processorn utan på själva moderkortet. Dessa är oerhört känsliga och råkar du stöta till dem är risken stor att de blir helt obrukbara. En sådan skada skulle i sådana fall också sätta punkt för hela moderkortet. Ett resultat som ingen vill uppleva.

Moderkortet levereras dock alltid med en skyddande bygel som sitter över sockeln för att förhindra det här innan installationen. Det första du ska göra för att montera produkten blir således att lyfta på bygeln för att exponera den känsliga ytan där under. På bygeln sitter det också ett plastskydd som vi lämnar kvar än så länge. För att din garanti ska gälla så måste du spara den här plastbiten. Skulle du skicka processorn på retur eller reparation så kommer du själv få stå för kostnaderna om skyddet inte ligger på samma ställe som när du packade upp den. En väldigt viktig sak att komma ihåg alltså.

Lägg försiktigt processorn åt rätt håll

När du ska montera processorn måste du vara noga med att den ligger åt rätt håll. En Intel-processor kommer markerad i ena hörnet och har en överensstämmande markering på sockeln. För extra säkerhet finns också två urgröpningar på processorns sida. Även de har motsvarigheter i form av piggar vid sockeln.

Du för ner processorn rakt ovanifrån för att inte stöta i något. Det görs enklast genom att hålla den med tummen och pekfingret. När du har hittat rätt så släpper du försiktigt ned processorn. Den ska lägga sig på plats utan några problem om du gjort rätt här. Sockeln är byggd så att det inte går att få processorn på plats om du inte har lagt den åt rätt håll, så var inte orolig.

Dra ner bygeln långsamt

För att låsa fast processorn när den hamnat rätt lägger du först ner det lilla locket ovanpå den. Lyft sedan upp bygeln så att skyddet åker bakåt en smula. Efter det för du ned bygeln för att få fast det hela. Sikta med fördel in dig på den lilla skruven i moderkortet.

Du kommer stöta på lite motstånd på vägen ner, vilket är helt normalt. Skulle det dock ta helt stopp bör du stanna upp och dubbelkolla så att allting ligger rätt. Sakta är nyckelordet här, och allting ska falla på plats utan någon vidare ansträngning från din sida. När bygeln når botten så hoppar plastskyddet av. Spara som sagt denna inför framtiden på ett säkert ställe.


Klart för användning

Nu ligger din processor där den ska och är redo att jobba tillsammans med alla andra delar i bygget. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.

Mest troligt så handlar det om kylaren som ska installeras på själva processorn. Det kan antingen vara en luftkylare eller en AIO-kylare. Vi har guider för båda två här på hemsidan, så dra gärna nytta av dem.


Luftkylare AIO-Kylare

Montera en AMD AM4-processor - Inets monteringsguide

Installera den utan att böja på stiften

Välkommen till Inets monteringsguide. I den här delen går vi igenom hur du monterar en AMD-processor i en AM4 socket på ett moderkort. Eftersom den här produkten är känslig bör du hantera den varsamt och följa guiden steg för steg.


Köp din AMD-processor

Inför köpet – Se till att processorn stöds av moderkortet

Innan du köper en AMD-processor behöver du säkerställa att ditt moderkort är byggt med dessa i åtanke. Intel och AMD kräver nämligen olika typer av socklar för att fungera, så dra nytta av specifikationerna på produktsidorna för att se om AMD AM4 stöds eller inte. Processorsocket är rubriken du ska leta efter (se bilden).

Se till att moderkortet har rätt chipset

I nuläget så fungerar alla AMD:s processorer med sockeln AM4, oavsett chipset. Vissa av dem kräver dock en BIOS-uppdatering först. Detta kan komma att ändras i framtiden, och vi rekommenderar därför att du alltid använder sig av ett chipset som byggts med processorns generation i åtanke. Du hittar aktuell information på våra produktsidor.

Datorbyggaren gör det lättare

Om du enkelt vill testa huruvida dina produkter passar med varandra har vi ett program som hjälper dig här på vår hemsida. Det heter Datorbyggare och här kan du lägga till alla delar du vill ha i ditt bygge. Programmet analyserar succesivt produkterna och sätter ut gula varningsskyltar på de som inte stöds, tillsammans med en förklaring varför. Datorbyggaren är gjord för dig som inte är helt säker på hur allt fungerar, samtidigt som du lätt kan samla dina delar på ett och samma ställe.


Till Datorbyggaren

Moderkortet


Montering – Pinsen sitter på processorn

Till skillnad från socklar byggda med Intels processorer i åtanke har AMD:s dito inte stift på själva moderkortet. Det krävs därför heller inget skydd ovanpå sockeln som här ligger öppen. Istället sitter stiften på processorns undersida, så det är den du måste vara försiktig med. Dessa pins är inte lika känsliga som Intels, men du bör ändå undvika att stöta i dem för att inte riskera processorns funktionalitet. Placera därför inte din processor oskyddad med pinsen nedåt. Lämna istället plastskyddet det kommer nerpackat i på tills det är dags att installera.

Lyft upp bygeln

Innan du placerar processorn i sockeln så lyfter du på haspen för att öppna upp och göra plats. Sockeln förs nu bakåt lite grann och det är i det här läget du senare ska föra ner processorn. När du slutligen drar haspen nedåt kommer den låsa fast både sockeln och den installerade processorn så att de sitter stadigt.

Processorn passar bara åt ett håll

För ett förenkla installeringen har AM4-processorer en triangelformad markering i ett av hörnen. En motsvarande symbol kan också hittas i sockeln. Matcha dessa två mot varandra när du för ner processorn för att hitta rätt. För extra tydlighet så saknas också ett stift i det här hörnet, vilket kommer stöta emot sockeln om det inte placeras på korrekt vis.

Placera processorn i sockeln

För nu varsamt ner processorn och matcha samtidigt alla pins med deras motsvarande hål i sockeln. Du ska inte stöta på något motstånd här, så försök inte att trycka fast den. Gör istället ett nytt försök så att du hittar rätt utan några problem. Säkerställ sedan att ingen av kanterna sticker upp. Det är nämligen ett tydligt tecken på att något av stiften har hamnat snett.

När processorn fallit på plats är det dags att föra ner haspen igen. Här kommer du däremot stöta på en del motstånd, men aldrig så mycket att det tar stopp. Märker du att det gör det ska du omedelbart stanna upp, lyfta ur processorn och börja om från början igen.

Går det istället smidigt kan du fortsätta stadigt hela vägen ner mot botten tills processorn sitter som den ska.


Klart för användning

Har du följt alla steg så ska din processor från AMD nu ligga på plats och vara redo att fungera med alla dina andra delar i bygget. Vi hoppas att vår guide har hjälpt dig på din väg mot att bygga en dator på egen hand. Kom gärna tillbaka igen för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.

Vi rekommenderar att du installerar processorns kylare i det här läget. Vare sig du tänker använda en eller en så har vi guider redo för båda två här på hemsidan. Dra gärna nytta av dem för att göra processen enklare.


Luftkylare AIO-Kylare

Montera en Luftkylare - Inets monteringsguide

Vi hjälper dig med kylpastan och skruvarna

Känner du dig osäker på hur du installerar en luftkylare på processorn är det här guiden för dig. Vi kommer gå igenom hela processen, samtidigt som vi ger tips på vad du ska tänka på. Innan vi börjar bygga tar vi också upp viktig information du bör ha koll på innan du genomför själva köpet.


Köp din Luftkylare

Vår guide för AIO-kylare


Innan köpet - Det här behöver du ha koll på:

Se till att kylaren får plats

Det första du bör kolla upp innan du bestämmer dig för en kylare är om den faktiskt kommer rymmas i din datorlåda. Här kan du med fördel dra nytta av våra produktbeskrivningar, där det finns utmarkerat hur mycket plats en datorlåda har för just processorkylare. På kylarens sida finns det i sin tur exakta mått för höjd, bredd och djup, så att du enkelt kan jämföra de båda. Här finns det också information om hur högt kylaren kommer ligga ovanför moderkortet. Så om du har ett kort med delar som sticker upp mer än vanligt bör du också ta med det i beräkningarna. Särskilt minnen med en högre profil kan stöta emot om din kylare går lågt nog.

Extra viktigt är det att ha koll på vilken sockel som din processor passar med. Kylare är nämligen byggda för att passa med ett begränsat utbud av socklar, så se till att dina produkter är kompatibla med varandra.

Är kylaren stark nog

En annan sak som också är viktig är huruvida kylaren klarar av att hålla nere processorns temperatur. Under körning krävs detta för att den ska kunna nå sin maximala kapacitet. Även den här informationen hittar du i specifikationerna. På kylaren kollar du upp hur hög kylkapacitet den har, medan det på processorn är ordet TDP du ska leta efter. TDP står för "Thermal Design Power" och beskriver hur mycket värme en processor som mest kommer alstra vid körandet av vanliga program. För kylarens del handlar det istället om hur mycket värme den klarar av att leda bort. Så länge kylarens kapacitet ligger på en högre watt än processorns TDP så kommer den passa utmärkt.

Ta hjälp av Datorbyggaren

Vill du inte dyka bland siffror och termer finns det ett smidigare alternativ, nämligen vår datorbyggare. Lägg bara in de delar du vill ha i din låda så kommer Datorbyggaren se om de passar med varandra eller inte. Programmet pekar ut detta redan innan du valt alla produkter. Har du exempelvis en processor vald så kommer den sätta gula varningstecken på kylare som inte passar till den, och vice versa. När det kommer till hur höga minnen är så bör du dock rådfråga oss om det kommer passa istället.


Till Datorbyggaren

Montering - Kylare är olika

När du börjar bygga ska du först försäkra dig om vilken sockel som din processor passar med. Fläktens manual kommer ha en sektion dedikerad till denna som du bör följa för att enkelt ta dig igenom byggandet. Eftersom det finns så många olika typer av fläktar kan den här guiden inte ta upp dem alla utan att öka i längd flera gånger om. Se den mer som en generell genomgång där vissa detaljer kommer skilja sig från din process.

Förbered moderkortet

För AMDs AM4-sockel så finns det redan två förinstallerade konsoler för fläktar som kan passa för vissa kylare. Har din inte den kompatibiliteten så behöver du först skruva bort dessa för att göra plats. Nu bör du se ett gäng fästen sticka upp ur moderkortet. Dessa hör till den så kallade backplaten, en platta som sitter på baksidan av kortet. Dessa kommer förmonterade på AMDs varianter, medan du på Intels med stor sannolikhet kommer behöva montera denna själv.

På dessa fästen applicerar du i alla fall fästanordningen för din kylare. För att kylaren inte ska slå i det ömtåliga kortet under så förhöjer du anordningen med ett par distanser. På dessa placerar du sedan skenorna som ska hålla uppe kylaren. Ha dock koll på att dessa går att sätta fast på ett felaktigt sätt, exempelvis så att de täcker över själva processorn. Se därför till att använda den konfigurering som stämmer för din sockel. Manualen är din vän här, så följ den väl för att ta dig igenom processen. När allt ligger som det ska så skruvar du fast delarna.

Applicera kylpasta

Nya kylare kommer ofta med förapplicerad kylpasta av en helt funktionsduglig kvalitet. Men är du ute efter något som gör jobbet snäppet bättre är det första du gör att ta bort den gamla kylpastan. För att göra detta brukar vi använda tops tillsammans med rengöringskit från ArctiClean eller Phobya, men både kaffefilter och hushållspapper som inte lämnar rester efter sig fungerar minst lika bra. Har du kemiskt ren aceton utan olja eller isopropylalkohol är det också ett alternativ. Damm och andra typer av smuts kommer hämma kylarens effekt, så det är viktigt att du är noga här. När ytan är helt ren är den redo för ny kylpasta att appliceras.

Har din processor också kylpasta på sig sen tidigare så upprepar du processen även för denna. När du är nöjd med båda ytorna är det dags att ta fram den nya kylpastan. Använder du dig av en helt ny tub är det värt att se hur känslig den är för tryck innan du råkar dränka din processor i pasta. Det är inte hela världen om du får ut lite för mycket, mer är bättre än lite i det här fallet. Men alldeles för mycket eller för lite pasta gör kylarens jobb desto svårare, så var ändå säker på vad som kommer ut när det är dags.

När du är redo applicerar du bara en klick av pastan i mitten av processorn, se bilden för en passande mängd. Trycket från kylaren kommer sedan att fördela pastan jämt över hela ytan, så du behöver inte smeta i den själv.

Skruva fast kylaren

Nu för du ner din kylare rakt ovanifrån och skruvar fast den. Tänk på att alternera mellan de olika skruvarna för att undvika att kylaren hamnar snett. Det blir inte bara svårare att få fast den, utan du riskerar också att kylpastan inte fördelas jämnt över processorn. Skruva vidare tills kylaren står stabilt, du behöver inte dra åt skruvarna alltför hårt. När det tar stopp så ska den sitta som den ska.

Fäst fläkten åt rätt håll

När du sätter på fläkten ser du till att du fäster den på rätt sida. För att få ett optimalt luftflöde är det av yttersta vikt att inget hindrar luften att ta sig ut från chassit. Du löser detta genom att rikta fläktarna mot närmaste utblås. Vanligtvis hittar du dessa på datorlådans baksida i linje med processorkylaren. Det finns också små pilar på fläktarna som visar vilket håll luften kommer blåsa åt. Använd dessa för att rikta hettan åt rätt håll.

Se till att fläktens kabel också når ner till moderkortets anslutning markerad Cpu Fan. Det är i denna som du kopplar in fläkten så att moderkortet ska kunna justera fläkthastigheten beroende på processorns temperatur.

Du fäster sedan fläkten med det medföljande spännet, som ofta ser ut som en formad ståltråd. Det ska passa in i någon av kanalerna som sitter på sidan av kylaren. För bara in den i hålen i fläktens hörn, dra den bakåt och fäst den vid passande punkter.


Klart för användning

Nu sitter din kylare där den ska och är redo att göra processorns jobb lite lättare. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.


Montera en AIO-kylare - Inets monteringsguide

Kyl dina delar med vatten

Välkommen till Inets monteringsguide. I den här delen går vi igenom hur du monterar en All in one-kylare (AIO förkortat). Genom att följa varje steg här kommer du kunna ta dig igenom processen snabbt och enkelt.


Köp din AIO-kylare

Inför köpet – Se till att kylaren passar processorn

Innan du lägger pengar på din AIO-kylare behöver du se till så den passar med din processorsocket. Har du en modern processor så kommer kylaren i princip alltid att passa, men ta ändå en titt i produktens specifikationer för att vara helt säker.

Den andra viktiga punkten är huruvida ditt chassi faktiskt har plats för kylaren. En AIO-kylare kan normalt monteras på tre olika ställen i en datorlåda, fronten, baken eller taket. Beroende på vart du vill installera den kommer det finnas begränsat med utrymme. Dubbelkolla därför vad som står i chassits specifikationer för de olika platserna och jämför med kylaren.

Chassit

Kylare skiljer sig åt

Eftersom det finns så många olika kylare att tillgå på marknaden i dagsläget kan den här guiden inte täcka alla av dem utan att bli flera gånger så stor. Se det därför mer som en generell guide där vissa detaljer kommer vara annorlunda. När det händer rekommenderar vi att du tar hjälp av den medföljande manualen.

Datorbyggaren hjälper dig på vägen

Vi har tagit fram ett verktyg för dig som snabbt vill kunna jämföra olika produkter med varandra för att se om passar. Datorbyggaren, som vi kallar programmet, gör just detta och sätter även ut gula varningstecken med tillhörande information om varför delarna inte fungerar ihop. Använd med fördel programmet när du plockar ihop alla dina delar till bygget för att direkt se om något skär sig.


Till Datorbyggaren

AIO-kylaren


Förberedelse – Var vill du ha kylaren?

Det första du ska göra när du monterar din AIO-kylare är att välja vart du vill ha den i chassit. Beroende på vilken typ av chassi du har kan det finnas en optimal plats för kylaren, men det varierar från fall till fall. För en normal konfiguration kommer dock kylaren att fungera riktigt bra oavsett var du väljer att placera den.

Push eller pull

Nu väljer du på vilken sida av radiatorn du vill ha dina fläktar. Det kallas för push och pull beroende på var du placerar dem.

 • Push innebär att fläkten trycker luft från chassit ut genom radiatorn.
 • Pull betyder att fläkten istället drar luften genom radiatorn.

Även när det kommer till detta så kan specifika konfigurationer må bättre av pull istället för push, och vice versa. Men det behöver du bara tänka på om du verkligen vill utnyttja din dator till maxgränsen. Kylaren kommer återigen göra sitt jobb bra oavsett hur du väljer att installera den. Det viktigaste är att kylaren följer chassits naturliga luftflöde. Alla fläktar ska blåsa åt samma håll.

Hur vill du ha slangarna?

När du väl slagit fast var i chassit du vill ha din kylare bör du se åt vilket håll den passar bäst att sitta åt. Skulle du ha radiatorn i toppen och låta kablarna gå nära utblåset i baken finns det risk att de tar i fläktarna här, vilket förstås inte är bra. Vänd i så fall på radiatorn så att slangarna går längs fronten istället. Vi rekommenderar att du får slangarna lite ur vägen för att göra det lättare att dra kablar längre fram, men det är förstås helt upp till dig hur du vill att det ska se ut.


Montering - Skruva fast radiatorn

I chassit vi använder i exemplet finns det en löstagbar skena på toppen. Denna är ämnad för just AIO-kylare och har hål där radiatorns skruvar kommer passa. Har du inte en sådan håller du bara radiatorn mot den sida den ska sitta på och skruvar fast den.

Men innan du börjar skruva i själva radiatorn bör du först få fast fläkten eller fläktarna som ska sitta på den. I det här läget är det viktigt att du sätter dem åt rätt håll så att kablarna når till baksidan på chassit. Det är här vi kommer koppla in dem senare i processen, så testa detta först. När du är säker på din sak kan du skruva fast fläktarna i radiatorn med skruvarna som följer med i förpackningen.

Se till att allt sitter som det ska

Har du en skena är det nu dags att skruva fast radiatorn i den. Du hittar även skruvarna till detta på samma ställe som tidigare. Se till att använda brickorna så att du inte skadar skenan när du skruvar i den. Eftersom skenan också är ganska lång kan det vara värt att dra till skruvarna lite löst först så att du enkelt får alla på plats innan du börjar dra åt dem.

Testa nu gärna så att allting passar bra innan du har alla andra komponenter installerade. Hänger slangarna där du vill ha dem? Når fläktarnas kablar till baksidan? Tar radiatorn i någon av fläktarna i fronten eller baken? Om du är nöjd med allt kan du lägga undan kylaren för stunden. Det är inte lönt att installera kylaren innan du fått moderkortet och dess kablar på plats.

För ner kylaren

När moderkortet är på plats kan du påbörja installationen av din AIO-kylare. I vårt fall för vi ner den genom toppen där skenen ska ligga, börja med slangen och fläktkablarna. Just fläktkablarna ska du här föra till en position inom räckhåll för pumpens kablar. För vår del blir det genom hålet som leder till chassits baksida.

När du fått ner skenan så skruvar du fast den igen. Använder du dig inte av en skena är principen densamma. För in kablarna först och skruva sedan åt radiatorn från utsidan.

Montera pumpen på processorn

När du jobbar med AIO-kylaren så rekommenderar vi att du lägger ner chassit på en plan yta med moderkortet vänt uppåt. Det blir enklare att montera allt då.

Testa dig nu fram till en passande position för pumpen ovanpå processorn, utan att ta bort den skyddande plasten. Här kan nämligen slangarna strula en del om du inte lägger dem i ett passande läge.

För en smidig upplevelse bör du ha muttrarna nära till hands innan du börjar skruva i pumpen. Dra sedan bort plasten och placera hålen på moderkortets skruvfästen. I dessa skruvar du fast pumpens muttrar lite löst till att börja med. Gå sedan i diagonal ordning tills det börjar ta stopp. Avsluta med skruvmejsel på samma vis, utan att dra åt dem alltför hårt. Anledningen till att du gör detta är för att pumpen inte ska hamna snett.

Koppla in alla kablar

Med pumpen på sin plats kan du passa på att koppla in USB-kabeln i den. I Corsairs produkter är det denna som möjliggör deras program Corsair Link, genom vilket du kan kontrollera och övervaka ditt kylsystem. Denna drar vi sedan ur vägen ner till en USB 2.0 plats på moderkortet.

Vidare har pumpen en kabel av typen SATA, som tillför strömmen den behöver för att fungera. Dra denna inom räckhåll för någon av dina inkopplade SATA-kablar. I vårt exempel har vi dessa på chassits baksida.

Fläkthuben är en tudelad kabel som i vårt bygge dras till baksidan för att kopplas ihop med de väntande fläktkablarna vi placerade där tidigare. Pumpen har nämligen en fläktkontroll och det är genom dessa kablar den kan styra fläktarna i radiatorn.

Från pumpen går också en liten kabel med tre pins. Denna möjliggör PWM-styrning från moderkortet till pumpen, vilket innebär att den kontrollerar kylningseffekten beroende på hur stor belastning som ligger på systemet vid ett givet tillfälle. Kontakten för denna sitter i moderkortets högra hörn, så koppla in trepinnaren här samtidigt som du ser till att kabeln inte är i vägen. Håll utkik efter texten Pump Fan så kommer du snart att hitta rätt.


Klart för användning

Har du följt alla steg bör din AIO-kylare nu sitta där den ska med alla nödvändiga kablar inkopplade, redo att kyla ner dina komponenter. Vi hoppas den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.


Montera RAM-minnen - Inets monteringsguide

Vi hjälper dig hitta rätt

Här har vi den del av byggandet som många troligen anser är den enklaste, nämligen installeringen av RAM-minnena. Det finns dock en del att tänka på, både innan och under själva monterandet. Så häng gärna med i vår guide, video eller text, för att snabbt och smidigt ta dig igenom det hela.


Köp dina RAM-minnen

Inför köpet – Välj rätt typ av minne

Det första du ska göra när du tänker köpa nya RAM-minne är att kolla upp vilken typ av minne som ditt moderkort stöder. I dagsläget är DDR4 den senaste typen av RAM och något som kommer stödjas av alla nya moderkort. Så om du tänker bygga nytt är det här det enda alternativet du ska kolla på.

Om du ska uppgradera

Skulle du istället sikta på att uppgradera din nuvarande dator kan det vara aktuellt med den äldre versionen DDR3. Tidigare års moderkort stödjer nämligen inte den moderna minnestypen, så se till att kolla upp om det här påverkar dig eller inte.

Det gör du enkelt via våra produktsidor för både minnet och moderkortet. Står det tydligt att DDR3 stöds så är det bara att köra på. Ha koll på att ett moderkort med stöd för DDR3 inte kommer ta emot DDR4, och vice versa, då varje typ kräver en särskilt utformad plats.

RAM-minnet

Ha koll på hastigheten

Minneshastigeten är också något du bör ha koll på. Siffran här innebär hur snabbt minnet klarar av att hämta och spara data. Det du behöver ha koll på när du köper dina produkter är att ditt moderkort har stöd för minnets rekommenderade hastighet. Jämför bara dessa i de olika produkternas specifikationer. Vi på Inet rekommenderar att du håller dig till just den rekommenderade hastigheten för bästa möjliga stabilitet.

Du behöver inte bry dig om OC-hastigheten, om du inte planerar att överklocka för att få ut mer av ditt system. För minnen över standardhastighet rekommenderar vi att du söker i moderkortillverkarens QVL-lista efter minnen de framgångsrikt testat med moderkortet. Men med överklockning riskerar du som sagt att få en mer instabil upplevelse, så undvik detta om du inte har full koll på hur man gör.

Datorbyggaren hjälper dig

Är du inte sugen på att leta upp den här informationen själv så har vi tagit fram ett program som löser det hela åt dig. Vår Datorbyggare är nämligen expert på att tydliggöra vilka minnen som kommer passa med ett särskilt moderkort, och vice versa. När du valt en specifik produkt så kommer programmet varna dig med gula varningsskyltar på de delar som inte passar, vilket gör det desto enklare att hitta rätt. Datorbyggaren är perfekt för dig som är osäker på vad du ska välja och vill göra processen tydligare.


Till Datorbyggaren

Moderkortet


Montering – Välj rätt plats

Trevligt nog så är den här delen av datorbyggandet förmodligen den enklaste, då allt du behöver göra är att placera minnena i rätt minnesplats. Här varierar det dock från moderkort till moderkort vilka platser som ska användas vid specifika konfigurationer. Därför bör du dubbelkolla i manualen för kortet exakt hur minnena ska sitta. Anledningen till att du gör detta är för att de olika platserna är anpassade för olika minneskonfigurationer. Väljer du inte det som står i manualen riskerar du att hindra minnet från att nå sin fulla prestanda.

När du är väl har hittat de rekommenderade minnesplatserna för ditt moderkort är det dags att öppna upp dem. Du gör detta genom att lossa på låsen, oftast genom att varsamt trycka plastbitarna åt sidan. Beroende på vilket kort du har kan det finnas ett eller två lås per plats.

För ner minnet åt rätt håll

Nu är det dags att installera själva minnet. Här behöver du inte oroa dig för att sätta ner det på fel sätt, då designen förhindrar det här helt och hållet. Det finns nämligen ett förskjutet hål på undersidan av RAM-minnet, och en motsvarande pigg på moderkortet. Så om du sätter ner den fel så kommer piggen ta emot och blockera minnets väg ner mot sin rätta plats.

När du sedermera hittat rätt så trycker du bara ner minnet med en viss bestämdhet tills dess att du hör ett tydligt klick. Låsen vi lossade på tidigare kommer nu att sluta sig om sina platser igen och säkerställa att minnet sitter där det ska. Upprepa den här processen för varje minne du planerat att installera så kommer du snart vara i mål, åtminstone vad gäller den här delen.


Klart för användning

Nu sitter dina minnen där de ska för att tillsammans med resten av delarna kunna driva maskinen. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.


Montera ett nätaggregat - Inets monteringsguide

Ge ström till dina komponenter

Välkommen till Inets monteringsguide. I den här delen går vi igenom hur du monterar ett nätaggregat. Det kommer bli en hel del kabeldragning, så följ gärna med i alla steg här för en smidigare upplevelse.


Köp ditt nätaggregat

Inför köpet – Se till att nätaggregatet passar

Innan du köper ditt nätaggregat behöver du se till att det faktiskt kommer rymmas i ditt chassi. Det finns två olika formfaktorer att ha koll på: ATX och mindre SFX. Du ser vilken typ som ditt chassi stödjer i produktbeskrivningen. Här hittar du också hur långt ditt nätaggregat kan vara innan det inte längre får plats i din datorlåda. Se bilden här till höger.

Hur mycket ström behöver ditt system?

Den andra punkten du behöver ha koll på är hur mycket ström ditt bygge faktiskt behöver. Allt du behöver göra är att se hur många watt (W) som rekommenderas för ditt grafikkort. Siffran som anges här kommer räcka för ett helt normalt system, grafikkortet inräknat.

Datorbyggaren förenklar det hela

Om du vill göra det lite enklare att hitta ett passande nätaggregat kan du med fördel dra nytta av vår Datorbyggare. Det är ett program som sållar bort alla alternativ som inte kommer passa med dina andra valda delar. Den varnar också med tydliga gula symboler och en liten text som beskriver varför det inte kommer att fungera. Vi rekommenderar att du samlar ihop alla delar i det här programmet för att kunna justera så fort ett fel uppstår med ditt bygge.


Till Datorbyggaren

Chassit


Montering – Vilka kablar kommer du behöva?

Om du har ett modulärt nätagg, alltså ett där du själv stoppar i de kablar du behöver, så kopplar du med fördel i allting som ska få ström i ditt system redan innan installationen. På så vis får du inte bara alla nödvändiga kablar på plats, utan du slipper också krångla med uttagen i det trånga chassit senare. Säkerställ därför vilka delar du ska koppla in i nätaggregatet redan nu för att förenkla hela processen.

Skruva fast konsolen om du har en

Nu är det dags att installera nätaggregatet i chassit. Först bör du se om du har en löstagbar konsol på ditt chassi eller inte. Konsolen är en anordning du skruvar fast på nätaggregatet som sedan gör det möjligt för dig att bara föra in anordningen direkt i datorlådan.

Har du inte en lös konsol kommer du installera nätaggregatet direkt i chassit.

Koppla in kablarna - Grafikkort

I det här läget så kopplar du in alla relevanta kablar i aggregatet. Vi börjar med kabeln som går till grafikkortet, utmärkt med PSU. Denna kopplar du in i kontakterna som märkts CPU/PCIe. Alla av dem kommer fungera, men vi rekommenderar att du sätter den lättåtkomligt, förslagsvis närmast någon av kanterna.

SATA

Härnäst letar du upp uttagen med texten: Peripheral - IDE/SATA/MOLEX. Det är här du kommer koppla in dina lagringsenheter och SATA-baserade delar. SATA-kabeln har flera olika kontakter som löper efter sladden. Du kopplar in den i nätaggregatet med den pinförsedda kontakten. Beroende på vilka delar du har i din datorlåda så kommer den här delen att se lite olika ut.

För vår del handlar det om chassits fläktkontroll och RGB-kontroll, som både behöver kopplas in med en SATA. Vidare har vi också en SSD på 2,5” och en hårddisk på 3,5”. Skulle du dessutom ha en AIO-kylare så får även den ström genom en SATA-kabel. Säkerställ återigen vilka delar du har i ditt bygge och koppla in allt utifrån det.

CPU

Processorn är näst på tur, och den använder kabeln CPU. Denna är uppdelad i två delar om fyra pins vardera. Undantaget är de allra kraftfullaste processorerna, exempelvis Intels Core i9 kan kräva en extra del med fyra pins till. Du kopplar i alla fall in den här kabeln i samma typ av uttag som passade för grafikkortet.

Moderkortet

Slutligen så kopplar du i kabeln som ska gå till moderkortet. Med sina 24 pins är det här den största kabel du kommer ha att göra med. Kontakten som ska in i nätaggregatet kan antingen sitta ihop, eller vara delad på två. Hur som helst så kopplar du in alla pins i uttaget som har texten M/B ovanför sig.

För in aggregatet i chassit

När du fått alla kablar på plats är det dags att föra in nätaggregatet i chassit. Skulle ditt chassi ha en så kallat shroud, en täckplåt som skärmar av komponenten från resten av chassit, behöver du vända aggregatets fläkt nedåt. På så vis kan din låda med ström ta in luft underifrån och skjuta ut det på chassits baksida. Den har sitt egna lilla luftflöde kan man säga.

Ta nu alla kablar och för dem genom hålet på baksidan av chassit. Se till så att aggregatet fastnar ordentligt genom att dra till kablarna lite grann. Säkra det sedan genom att dra fast skruvarna bak till.

Gör kablarna redo att dras

Nu kan du med fördel dra fram kablarna så att de är tillgängliga att dra till alla komponenter som nätaggregatet ska ge ström till. Vi går igenom hur du gör detta i detalj för varje del, så låt kablarna ligga här nu tills det är dags att koppla in dem. Ditt nätaggregat sitter nu där det ska och du är redo att gå vidare till nästa del i byggandet.


Montera lagringsenheter - Inets monteringsguide

Hårddiskar, SSDs, M.2 och hur du monterar dem

Välkommen till Inets monteringsguide. I den här delen går vi igenom hur du monterar olika typer av lagringsenheter. Vi tar också upp vilka styrkor och svagheter alternativen har och vad de kommer passa bäst till.


Köp dina lagringsenheter

Inför köpet – Hårddisk eller SSD

Den första frågan du ska ställa dig när du köper en lagringsenhet är vilken typ du vill använda dig av. I dagsläget finns det tre olika sorter:

 • Hårddiskar på 3,5”. Dessa har långsammare läshastigheter, tar mer plats men innehåller mer utrymme per krona.
 • SSDs på 2,5”. Snabbare läshastighet jämfört med hårddiskar och ryms på mindre ytor. Kostar dock lite mer.
 • SSDs i den mindre formfaktorn M.2, som har överlägset snabbast läshastighet. De installeras direkt på moderkortet och tar därför knappt någon plats, men kostar mest av de tre alternativen.

Det är alltså upp till dig att väga fördelarna mot varandra och avgöra vad som passar bäst för just dina behov. Värt att tydliggöra är att vid spelande kommer SSDs att märkbart minska laddningstiderna jämfört med hårddiskar.

Chassit

Stödjer ditt moderkort NWMe?

För att dra full nytta av en M.2-enhet behöver ditt moderkort ha stöd för PCIe-gränssnittet NWMe, som möjliggör snabbare hastigheter. Dubbelkolla därför i produktspecifikationerna för att se om det finns stöd för PCIe på moderkortets M.2-platser.

Även storleken på M.2 enheten kan vara avgörande. Ett moderkort stödjer ofta flera olika storlekar, så säkerställ vad som gäller för ditt. Se bilden här till höger för ett exempel.

M.2 kan påverka andra portar på moderkortet

Eftersom en M.2-disk delar bandbredd med både SATA och PCIe så kan den påverka, eller helt avaktivera, andra portar på moderkortet. Kika därför i manualen för att se vad som kommer hända i ditt fall. I vårt exempel så skulle två installerade M.2-diskar på moderkortet göra två av SATA-portarna obrukbara.

M.2-enhet


Montering - Skruva fast din M.2-disk

Om du valt att använda dig av en M.2-enhet så installerar du den på det här viset. Leta först upp den primära M.2 platsen, som antingen kan ligga öppet eller under en täckplåt beroende på ditt moderkort.

När du hittat platsen mäter du ut hur lång din M.2-disk är. Halvmånen i toppen på M.2:an ska nämligen passa med något av skruvhålen som finns här. Du hittar en distans förinstallerad nära skruvhålen här. Skruva fast den i det hål som passar bäst för din disk.

För nu in din M.2-disk i uttaget i en vinkel. Den kommer nämligen inte in om du trycker rakt framifrån, så sikta istället på runt 30 grader så ska den gå in utan problem. Vik sedan ner disken mot distansen och skruva fast den där med den givna skruven. Du hittar denna antingen på distansen eller i moderkortets förpackning.

Installering under täckplåten

Tänker du istället installera din M.2 under täckplåten skiljer sig inte processen särskilt mycket. Här hittar du en M.2-port och två distanser istället för en. Den extra är till för täckplåten, så om du har en lång SSD kommer du behöva skruva fast både disken och täckplåten i ett enda svep.

Den stora skillnaden med den här platsen är just täckplåten. Den har nämligen en värmeledare som skyddas av en tejp. För att effektivt leda bort värmen från M.2-disken behöver du avlägsna den här tejpen innan du använder disken.

Din M.2-disk sitter nu där den ska och är redo att användas.


Montera hårddisken

Har du en hårddisk på 3,5” kan du installera den i en av chassits dedikerade hårddiskvaggor. Dessa följer vanligtvis med i chassit självt, men beroende på vilken tillverkare som står bakom ditt chassi så kan dessa se lite olika ut. Funktionen är dock alltid densamma.

Vanligt är att hårddiskvaggor har ett par medföljande gummiringar, vars mål är att minska vibrationerna som en mekanisk disk kommer ge ifrån sig.

För in den i vaggan

För att installera disken för du in den i vaggan med gummiringarna på plats. Säkerställ att hålen för skruvarna ligger rätt, justera annars tills du tydligt kan se vart du ska skruva. Fäst sedan skruvarna i diagonal ordning så att ingen av sidorna sitter för hårt och försvårar arbetet på den andra sidan.

Chassit i vårt exempel låter oss enkelt kila fast vaggan i ett par givna hål med hjälp av piggarna på vaggans botten. Även SSD:s passar i den här vaggan och det är fullt möjligt att installera dem på liknande vis.


Installera din SSD

Förutom vaggor så kan chassin ha andra utrymmen för 2,5” SSDs. I vårt fall finns det också plats på baksidan av moderkortsplåten. Du hittar här ett par skruvar du kan lossa för att sedan fästa SSD:n med.

Chassit i vårt exempel har även en löstagbar dörr i närheten av den här platsen. Här skyddas skruvhålen för SSD:n av ett par gummipiggar. Genom att trycka bort fyra av dessa kan vi passa in SSD:n ock skruva fast den här. Gå återigen i diagonal ordning för att enkelt kunna fästa den.

För att se vilka alternativ du har i ditt chassi rekommenderar vi att du använder den medföljande manualen.


Koppla in kablarna

Både 3,5” och 2,5” behöver två olika kablar för att fungera. Dels är det dataöverföring via SATA, som fås via en kabel som utgår från moderkortets högra sida. Den kommer från uttagen vi beskrev i början av guiden, de som slås av när du använder flera M.2-diskar. Koppla in en av dessa kablar diskarna du tänker använda.

Lagringsenheterna behöver också ström, vilket de får genom SATA-kablar som dras från nätaggregatet. Dessa kablar har flera uttag, så dra nytta av de som passar bäst för din layout. Eftersom kablarna har gjorts med vaggor i åtanke behöver du planera lite mer om du, likt oss, använt dig av andra typer av platser.


Klart för användning

Har du följt alla steg bör dina lagringsenheter nu sitta där de ska med alla nödvändiga kablar inkopplade. Vi hoppas den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand. Kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Annars är vi färdiga för stunden och det är dags för dig att ta dig vidare till nästa steg i processen.


Montera ett Moderkort - Inets monteringsguide

Vi hjälper dig få allt på plats

I den här delen av Inets Monteringsguide kommer vi gå igenom hur du monterar ett Moderkort och kopplar in alla kablar som ska sitta i det. Vi tar även upp vad du bör tänka på inför och under själva processen, samt lite tips som kan göra det hela lite enklare.


Köp ditt Moderkort

Inför köpet – Se till att moderkortet får plats

Det första du ska göra när du köper ett moderkort är att säkerställa ifall det kommer passa i ditt chassi eller inte. Du gör detta genom att se om moderkortets formfaktor går att hitta under Moderkortsstöd i chassits specifikationer eller inte.

Det finns fyra olika storlekar på moderkort: ITX, mATX, ATX och eATX, i stigande storleksordning. Den främsta anledningen att sikta på mindre moderkort är för att kunna bygga en mindre dator, annars tjänar du egentligen inget på att gå den här vägen. På de mindre ITX-korten kommer du exempelvis enbart ha plats för två RAM-minnen och ett grafikkort. Räkna också med färre uttag på baksidan och ett begränsat antal uppkopplingar via SATA.

Passar alla delar med moderkortet?

Eftersom du också kommer installera flera andra komponenter på moderkortet måste du se till att även dessa kommer passa. Vi har dedikerade guider för alla relaterade delar, så ta en titt på dessa först om du är osäker på vad som gäller. Finns det exempelvis stöd för DDR4 RAM, passar moderkortets socket och chipset med den valda processorn och har det stöd för lagringsenheter i m.2? Se också till att moderkortet stödjer alla uttag som chassit har på framsidan. Främst är det USB-C med USB 3.1 Gen 2 som inte alltid har ett givet stöd.

Datorbyggaren hjälper dig

Vill du göra det enklare för dig kan du använda vår Datorbyggare. Den märker om ditt chassi har plats för ditt moderkort eller inte, och även om de andra delarna är kompatibla. Programmet sätter annars ut tydliga varningstecken på de produkter som inte passar med varandra. På så vis hittar du snabbt fram till relevanta delar där du kan välja de som tilltalar dig utan några oklarheter.


Till Datorbyggaren

Större chassin rymmer fler typer av moderkort


Montering – Installera andra delar på moderkortet först

Innan du börjar montera ner ditt moderkort i chassit rekommenderar vi att du först installerar de andra delarna som ska sitta på moderkortet. Det handlar om RAM-minnena, processorn med tillhörande kylare samt SSDs i formatet m.2. Det hela blir mycket enklare om du har fritt med spelrum att installera dessa nu istället för i det jämförelsevis trånga chassit.


Distanser skyddar moderkortet

I ditt chassi kommer du se små hål kring utrymmet där moderkortet ska installeras. Här ska du skruva fast distanserna som följer med i chassits förpackning. Du gör detta för att moderkortet inte ska skava i chassits plåtvägg och kortsluta sig självt. Distanserna höjer kortet en bit så att det här inte längre är en risk.

Placera distanserna rätt

Vart du ska skruva fast dina distanser beror på vilken modell av moderkort du har. Ofta så är hålen i chassit märkta med olika bokstäver som indikerar vilken typ av moderkort hålet är ämnat för. För säkerhets skull rekommenderar vi dock att du dubbelkollar på ditt kort så att distanserna passar in som de ska eller om du behöver byta några av platserna.

I/O-plåten – Förinstallerad eller inte?

En I/O-plåt är en plåt som innehåller hål för alla uttag som sitter på moderkortet. Det kan antingen vara förinstallerat på kortet eller komma separat. Sitter den inte fast på kortet från början så måste du själv montera det i hålet på chassits baksida. Detta ligger oftast ovanför täckplåtarna där du installerar grafikkortet. Du för plåten inifrån chassit och trycker med viss kraft fast den från hörn till hörn. Det är viktigt att du gör det här nu, då moderkortet kommer vara ivägen om du skruvar fast det först.

För ner moderkortet på distanserna

Nu är det dags att föra ner moderkortet. Det gör du med fördel i en vinkel så de olika uttagen kan föras in på respektive plats i I/O-plåten. Är din plåt förinstallerad följer du bara det tidigare steget, fast med hela kortet istället för enbart plåten.

Vissa datorlådor kan komma med en förmonterad distans i mitten. Denna kallas för ledare och är tänkt att hjälpa dig få moderkortet på rätt plats utan att behöva gissa dig fram. Passar du in den i mitten på moderkortet så kommer du hamna rätt, och även se vart de andra skruvarna ska sitta.

I det här läget så är det dags att skruva fast moderkortet. Dra gärna skruvarna i diagonal ordning, från hörn till hörn, så du får ett stabilt och jämnt tryck på kortet. Det ska sitta ordentligt, men du behöver inte ta i alltför mycket. Börjar det ta stopp kan du vara säker på att det sitter som det ska. Drar du åt hårdare än så är det risk att du skadar kortet, så var bestämd men ändå försiktig. Ledaren behöver inte någon skruv och kan lämnas tom.


Dags att dra kablar

Nu kommer vi till den del i processen som många kanske grämer sig för, men om du följer stegen här så ska det inte vara några problem. Vill du se hur allt sitter i detalj så rekommenderar vi att du tittar på vår videoguide här ovanför.

Vi rekommenderar också att du drar den största kabeln först. Det brukar i regel vara den med 24-pins, som ska leda ström från nätaggregatet till moderkortet. För att föra fram kabeln dit den ska sitta så trär vi den genom de hål som finns på chassits baksida. Dra kabeln genom hålet som ligger närmast kontakten med 24-pins och tryck sedan fast den så den sitter ordentligt.

Näst i tur är Cpu-kabeln och samma visa gäller även för denna. Motsvarande kontakt sitter ofta högre upp på moderkortet och har plats för 8 pins. Både kabeln och kontakten ska vara märkta med CPU i tydliga bokstäver, så ha det i åtanke när du letar efter rätt uttag. Använd hålet som passar bäst och koppla sedan i kabeln likt den förra. Skiljer sig platsen från vårt exempel drar du nytta av manualen för att hitta den.

Uttagen på framsidan

I det här läget föredrar vi att dra alla kablar som går från chassits framsida, även kallad för I/O-panelen. Chassit i vårt exempel har här en USB 3.1 Gen 1, en USB 3.1 Gen 2, en HD-Audio och en Power Switch (till av- och på knappen). Utöver dessa kan chassin också ha kablar för Reset, Power LED och HDD, så säkerställ vad som gäller för ditt chassi i den medföljande manualen.

USB 3.1 Gen 1 ska sitta vid moderkortets högra sida och har en kabel där ett av stiften blockerats. Så om du jämför det med kontakterna kommer du snart hitta vart den ska sitta. Kabeln har också en utförskjutning som ska passa in i kontakten, så för in den rakt och fint för att komma rätt. Var dock försiktig här då det finns risk att du böjer kontakten om du tar i för hårt.

USB 3.1 Gen 2 är aningen mer komplicerad. En av sidorna är lite tjockare och har en liten förskjutning. Det finns även en pil som pekar vart den ska sitta. Jämför kabelns utformning med kontakten och matcha pilen med den lilla vita triangeln i hörnet vid kontakten. För in den åt det här hållet så ska den snart vara på plats.

Power Switch är en väldigt liten kabel vars kontakt kan vara lite svår att hitta. Därför bör du precis som alltid dubbelkolla i manualen för att se var den sitter. När du hittat rätt plats så kopplar du in kabeln.

Har du andra kablar som förslagsvis Reset, Power LED och/eller HDD-LED så är det runt denna som de ska kopplas in. För att hitta rätt kontakter till just dina kablar rekommenderar vi att du jämför med vad som står i manualen.

Ljudporten har en kabel med plats för 10 pins, men där en plats har förseglats. Leta bara upp kontakten som matchar denna för att hitta rätt. Manualen är din vän även här.

Fläktar

Har du inte en dedikerad fläktkontroll så kopplar du in dina fläktar i kontakterna vid moderkortets övre högra hörn. Det ska se ut på det här viset:

 • Processorkylaren ska sitta i CPU Header
 • Pumpen till AIO-kylaren i Pump Header
 • Chassifläktarna i System Fan

Om du däremot har en fläktkontroll med PWM att tillgå är det värt att koppla in den i CPU Fan istället. PWM ger nämligen moderkortet möjligheten att styra fläktarna och anpassa dem utifrån belastning. Det här är bara möjligt om du kopplar in fläktkontrollen i just den här kontakten. Är din fläktkontroll DC-styrd så kan du koppla in den i System Fan istället för att få samma funktionalitet.

Återigen så är det manualen du tar hjälp av om du är osäker.

Lagringsenheter

Slutligen så kopplar vi in SATA-kablarna. Dessa dras från dina lagringsenheter till portarna som sitter på moderkortets högra sida sett ovanifrån. Du kan bara koppla in de här åt ett särskilt håll, så hitta detta och tryck sedan in kontakten.


Klart för användning

Nu bör du vara klar med att både installera ditt moderkort och koppla in kablarna som ska sitta i det. Vi hoppas den här guiden hjälpte dig på vägen genom de olika kablarna och kontakterna fram till ett fullt fungerande moderkort. Du är välkommen tillbaka om du skulle undra över något i framtiden, men annars är det dags att gå vidare till nästa steg i processen.


Montera ett grafikkort – Inets Monteringsguide

Grafikkortet är gamerns bästa vän, och i den här guiden hjälper vi dig installera ett

I videon här ovanför går vi igenom hur du enkelt installerar ett grafikkort och undviker problemen som kan uppstå. Vi tar också det hela i text om du föredrar det, eller bara vill läsa på om en viss del av processen. Vill du ha lite tips inför själva köpet hittar du även det i guiden.


Köp ditt grafikkort

Innan köpet - Se till att grafikkortet ryms i chassit

Grafikkort kommer i olika skepnader och former beroende på många faktorer. Hur tjockt och brett är det? Har Nvidia eller AMD byggt det? Skulle du ha ett chassi av det mindre slaget är det alltid värt att kika efter så att grafikkortet faktiskt får plats i maskinen. Det vanligaste problemet är att grafikkortet helt enkelt är för långt, så var alltid säker på din sak här innan du lägger ut pengarna.

Enklast gör du detta genom att använda dig av vår datorbyggare, ett verktyg där du själv väljer vilka delar du vill ha till din dator. Skulle det då visa sig att ditt kort inte passar i det valda chassit kommer verktyget att upplysa dig om det här och sätta ett varningstecken på alla datorlådor som ditt kort inte kommer gå ner i. På så vis kan du enkelt hitta ett som passar för dina ändamål.


Till Datorbyggaren

Gör plats i mindre chassin

Något som är värt att notera är att det ofta går att montera ned hårddiskvaggor eller liknande saker i chassit för att skapa utrymme för längre grafikkort. Det är alltså möjligt att montera ett större kort i mindre chassin om dimensionerna tillåter det. Du hittar dessa på våra produktsidor under Specifikationer - Mått och vikt - Max längd grafikkort (utan hårddiskbur). Vi rekommenderar dock att du har nog med utrymme redan från början, då detta också kommer göra det lättare att skapa ett effektivt luftflöde för kortet.

Chassin av den mindre skolan kan också ge upphov till lite mer ovanliga problem vad gäller utrymmet. Tjockleken på chassit är bland annat något som kan spela roll. Chassin med ITX-standard har vanligtvis bara stöd för grafikkort som tar upp två PCIe-platser. Det här kan vara ett problem då många av dagens grafikkort har blivit allt större för att rymma bättre kylare och fler funktioner. Så om du funderar på ett kort av modell större kommer ett sådant chassi löpa risken att inte att räcka till. Snåla inte på storleken helt enkelt, det lönar sig sällan. Återigen, datorbyggaren är din vän.

Ditt nätaggregat behöver vara starkt nog

Grafikkort är nio gånger av tio den komponent som drar mest ström, och därför är det viktigt att se till att ditt nätaggregat kan driva det utan att säcka ihop. På våra produktsidor för grafikkort ser du alltid en ”rekommenderad effekt” (ex.750W) som beskriver hur hög effekt nätaggregatet behöver ha för att driva grafikkortet tillsammans med resten av delarna i ett vanligt bygge. Det här är också något som vår datorbyggare kommer märka och varna för.

Extra delar behöver extra kraft

Skulle du i sin tur planera att exempelvis överklocka, lägga till extra komponenter eller använda flera grafikkort samtidigt rekommenderar vi att du skaffar ett nätagg med mer effekt för att klara av påfrestningen. På så vis behöver du inte köra det på högvarv hela tiden, vilket både sparar ström och förbättrar livslängden.


Dags att montera grafikkortet

Innan du börja hantera ditt nya grafikkort behöver du göra lite plats för det, vilket är en väldigt enkel procedur. Grafikkortet ska nämligen installeras i en passande PCIe-plats på moderkortet, vilket oftast är den översta då denna har högre bandbredd. Du ser hur en sådan ser ut på bilden här till höger. Dessa är oftast förseglade med en låsmekanism, så öppna upp denna först. Plocka sedan av plastskyddet som sitter på grafikkortet. Det är den här delen som ska passa in i luckan du just öppnade.

Skruva bort täckplåtarna på baksidan

Ta nu en titt på baksidan av chassit. Här sitter något som kallas för PCIe-skydd i form av avlånga fastskruvade plåtbitar. Av dessa skruvar du bort de som ligger i höjd med den PCIe-plats du tänkt placera grafikkortet i. Tar ditt grafikkort upp två platser istället för en plockar du även bort det skydd som ligger under det första. När du lossat på dessa ska du föra in bakdelen på grafikkortet där skärmanslutningarna sitter. Använd gärna två händer här för mer stabilitet. Du bör nu se portarna genom hålen här på baksidan av chassit, redo för din skärm när allting fallit på plats.

För försiktigt ner grafikkortet

Till sist lyfter du ned grafikkortet i PCIe-platsen så att låsmekanismen klickar. Se bara till att vara lite försiktig då moderkortet ligger precis här under. Du kan med fördel hålla emot med ett finger så att det tunga grafikkortet inte dunsar ner och tar med sig några ömtåliga kretsar i fallet. Det här gör det också enklare att skruva fast kortet, vilket du gör på samma plats som skydden tidigare låg.

Koppla in kortet i nätaggregatet

Sedan är det bara att koppla in strömmen. Det gör du genom kabeln markerad med PCIe, som ska kopplas in i både kortet och nätaggregatet. Ta först fram den ände av kabeln som är delad. Det är den här som ska in i grafikkortet. I regel så behöver kraftfullare kort fler pins än de lägre klasserna. Ett Nvidia GeForce RTX 2080 Ti kräver exempelvis hela 16 pins medan ett GTX 1050 klarar sig med bara sex.

Som tur är kan du dela på kabeln för att få precis rätt antal pins för sitt kort. Vanligtvis så har kabeln som går mellan nätaggregatet och grafikkortet 16 pins i två delar om 8 pins. Dessa kan du sedan separera ytterligare för att passa in på anslutningar med sex eller tolv pins. När du kopplar in allt i grafikkortet behöver du inte oroa dig för att göra fel. Pinsen kommer nämligen bara att klicka på plats när du vänder dem åt rätt håll. Ser du bara till att fylla alla platser på kortet så kommer allt gå vägen. Skulle du sedan ha några kablar över som sticker ut kan du med fördel knyta bak dessa med hjälp av ett buntband, så ser allt lite trevligare ut. Slutligen så för du bara in den andra änden, markerad PSU, i nätaggregatet.


Klart för användning

Har du följt alla steg så bör ditt grafikkort nu sitta som det ska och vara redo för ändlösa timmar med gaming. Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig på din väg mot att bygga en fullständig dator på egen hand, och kanske kommer du tillbaka någon gång för att påminna dig själv om några av detaljerna vi tar upp här. Men annars är vi färdiga för stunden. Koppla bara in din skärm på baksidan med den kabel du föredrar, slå på maskinen och njut av din nya dator.


Grattis – Nu är din dator redo att användas!