Vi använder cookies för statistik, anpassat innehåll och annonser.

Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Installera Windows 10
- så här gör du

I den här guiden går vi igenom vad du behöver för att installera Windows 10 och hur du gör det. Har du några som helst problem eller frågor under installationsprocessen, som inte svaras på här, är du välkommen att höra av dig till vår kundservice för rådgivning.

Kontakta Kundservice


Inför installation

Innan du kan börja installera behöver du ett installationsmedia.
Normalt används ett USB-flashminne laddat med Windows-installationen, men det går även att skapa en ISO-fil för DVD.
I den här guiden kommer vi dock endast beskriva hur du går tillväga med ett USB-flashminne, vilket är det absolut vanligaste och smidigaste sättet att installera Windows 10 på.

Installationsmediet medföljer om du köper fullversionen av Windows 10 med suffixet USB, vilken du hittar tillsammans med våra andra alternativ på slutet av den här sidan. Om du redan har ett minne med installationsmediet kan du direkt hoppa vidare till ’Installationsprocessen – steg för steg’.Skapa installationsmedia

Om du köpt en OEM-licens, en digital nyckel eller redan har en Windows 10-nyckel kan du skapa ett eget installationsmedia med ett vanligt USB-flashminne.

Det behöver vara minst 8GB stort, USB 2.0 som äldst och din dator behöver ha motsvarande anslutning som minnet, men i övrigt finns det inga särskilda krav. Under installationsprocessen kommer det här minnet tömmas, så säkerhetskopiera det till annan lagring innan du börjar.

När du har ditt USB-flashminne ansluter du det till en internetansluten dator, går in på en webbläsare och besöker den här sidan.
Här trycker du på ’Ladda ned verktyget nu’.

När filen är nedladdad går du till ’Hämtade filer’ och öppnar filen ’MediaCreationTool’.
Här möts du av sidan ’Vad vill du göra?’, välj ’Skapa installationsmedia’.

På nästa sida kan väljer du språk, utgåva och arkitektur. I nästan alla fall vill du använda de rekommenderade inställningarna med 64 bitar (x64), men om du har en mycket gammal dator, med en processor från millenniumskiftet, kan den vara gjord för 32 bitar istället. Om du har en gammal dator och är osäker kan du söka på din processormodell för att ta reda på om den är gjord för 64 eller 32 bitar. Men om din dator är modernare än så ska du alltid välja 64 bitar, annars kommer du stöta på många begränsningar i operativsystemet.

Därefter väljer du om du vill skapa installationsmediet på ett USB-flashminne eller som en ISO-fil för att bränna på en DVD, där vi som tidigare nämnt rekommenderar det förstnämnda alternativet.

Om du går vidare med USB-alternativet presenteras du på nästa sida av en lista med dina flyttbara enheter. Här är det mycket viktigt att du väljer det USB-flashminnet du tänkt använda för installationen, då verktyget efter den här punkten kommer tömma det minnet du väljer och skapa installationsmediet på det. Dubbelkolla att du valt rätt och säkerhetskopierat minnet innan du trycker på nästa.

Nu förbereds minnet för installationsprocessen. Verktyget kommer automatiskt ladda ned alla filer och förbereda allt åt dig. Den här processen varierar i längd beroende på din nedladdningshastighet och hur snabb din dator är. När verktyget utbrister i ’USB-flashminnet är redo’ är ditt installationsmedia färdigställt och du är redo att börja installera Windows 10.Installationsprocessen

Steg 1 – Anslut installationsmediet

Börja med att ansluta ditt USB-flashminne i motsvarande port på datorn eller i moderkortet. Olika standarder av USB-är kompatibla med varandra, men vi rekommenderar att använda en port med motsvarande generation som ditt USB-flashminne, särskilt om du använder minnet som medföljer USB-versionen av Windows 10. Det minnet är av äldre typ och fungerar allra bäst med USB 2.0, vilka normalt har svarta portar. De blåa och röda är av modernare typ, USB 3.2 Gen 1 och Gen 2 respektive.


Steg 2 – Starta från installationsmediet

Med USB-flashminnet anslutet är det dags att starta upp datorn du ska installera på. Det första vi vill göra är att säkerställa att datorn startar upp från USB-flashminnet och inte från lagringen.

Detta gör du genom att gå in på datorns UEFI/BIOS, vilken normalt nås genom att trycka på Delete eller F2 under uppstartsprocessen.
Inne i BIOS vill du leta upp vad som heter ’Boot priority’, ’Boot option’ eller liknande, det skiljer mellan olika tillverkare.

När du hittat det flyttar du minnet med installationsmediet till toppen av listan, vilket säger till datorn att den ska starta från minnet istället för från lagringen vid nästa uppstart. Spara sedan de nya inställningarna.

Datorn kommer nu att starta om sig och ladda från USB-flashminnet istället för från lagringen.


Steg 3 – 64 eller 32 bitar

Nästa steg kommer skilja beroende på om du har skapat ett eget installationsmedia eller om du har Windows egna från fullversionen. Har du det sistnämnda är det nu du väljer mellan 32 och 64 bitars Windows. I nästan alla fall ska du välja 64 bitar, 32 bitar är en äldre standard gjord för datorer från andra sidan millenniumskiftet. Har du skapat ett eget installationsmedia har du redan gjort det här valet, och kommer direkt till ’Installationsprogram för Windows’. Efter det här steget är det samma resa för båda varianterna.


Steg 4 – Aktivera Windows

Nu är vi inne i installationsprogrammet och börjar med att välja språk. Tryck sedan på ’Installera nu’ och gå vidare.

På sidan därefter ombedjes vi att aktivera Windows genom att fylla i vår produktnyckel, vilken återfinns på nyckelkortet eller kodremsan, om du köpt en fysisk utgåva, eller i koden du fick skickad till dig via e-post, om du köpt en digital nyckel. Installationsprogrammet kommer då känna igen vilken utgåva av Windows 10 koden tillhör och installera den.

Du behöver dock inte aktivera Windows vid det här skedet, det går att installera helt utan nyckel. Tryck då på ’Jag har ingen produktnyckel’ och välj den version av Windows som du tänkt att aktivera i efterhand.


Steg 5 – Uppgradering eller installering

På nästföljande sida möts vi av valet mellan ’Uppgradering’ och ’Anpassad’. Det är alternativet ’Anpassad’ vi kommer använda, för att vi ska göra en nyinstallation av Windows.

Det andra alternativet, ’Uppgradering’, är för dig som redan har en existerande Windows-installation som går att uppdateras till Windows 10. Om du exempelvis har Windows 8 och vill uppgradera utan att röra dina personliga filer och program.


Steg 6 – Välja systemlagring och partitionering

Därefter hamnar vi på en sida med en lista som innehåller alla installerade lagringsenheter. Här är det mycket viktigt att välja rätt lagring för operativsystemet, då vi inte enkelt kan byta det i efterhand.

Som regel vill du alltid ha operativsystemet på din snabbaste lagring. Om du har en SSD och mekanisk hårddisk vill du därför alltid använda din SSD. Väljer du däremot mellan olika SSD, till exempel om du har en med SATA och en snabbare med NVME(PCIe), rekommenderar vi att alltid installera operativsystemet på den snabbaste för bästa upplevelsen.

Du behöver minst 32GB lagring ledigt på enheten du tänkt installera på. Vill du vara helt säker på att inte välja fel och att installationen håller sig till rätt lagring, om du exempelvis har flera lagringsenheter med samma volym, kan du koppla ur de andra inför installationsprocessen.

För det bästa resultat rekommenderar vi också att du formaterar lagringen innan du påbörjar installationsprocessen. Det gör du med verktyget ’Formatera’ under listan. En formatering kommer tömma lagringen helt och hållet, så se till att säkerhetskopiera innan du gör det.

Bredvid ’Formatera’ hittar du ett verktyg som heter ’Ny’. Denna används för att skapa partitioneringar, att du delar upp din lagring i flera delar, som går att tömmas individuellt. Tidigare, när man primärt använde mekaniska hårddiskar, var det vanligt att använda sig av den här funktionen för att kunna rensa bara den delen av hårddisken som hade operativsystemet på sig.

Nu för tiden, med driftsäker SSD och förbättrade återställningsverktyg i Windows, är detta inte längre nödvändigt. Därför rekommenderar vi att inte partitionera, det begränsar bara lagringsvolymen i onödan.

När du är säker på att du valt rätt lagring för Windows 10-installationen trycker du på ’Nästa’.


Steg 7 – Installationen

Nu påbörjas den faktiska installationen.

Processen tar olika lång tid beroende på din hur snabb din dator och USB-flashminnet du använder är, men räkna med åtminstone tio minuter. Din dator kommer starta om sig under processen, vilket är helt normalt, och vi vet att installationen lyckats när vi når nästa steg.


Steg 8 – Välja språk och tangentbordslayout

Nu är Windows installerat, men innan vi når skrivbordet behöver vi göra en del inställningar.

Det första du behöver göra är att välja språk och tangentbordslayout för Windows. Detta går att även att ändra i efterhand.


Steg 9 – Internetanslutning och konto

Nästa steg i processen är att koppla upp dig till internet, om du vill.

Installationsprocessen går att färdigställa utan att vara uppkopplad, men om du vill koppla ditt Microsoft-konto direkt vid installation går det att göra redan nu. Om du redan har ett konto loggar du in med e-post, telefon eller Skype, annars kan du skapa ett. Välj det här alternativet om du enkelt vill kunna använda och synkronisera dina olika Microsoft-tjänster.

Om du istället vill ha ett lokalt konto för datorn, som inte är kopplat till ditt Microsoft-konto alls, fortsätter du processen utan att ansluta till internet. Det är det vi visar i videoguiden.

Tryck då på ’Jag har inte internet’ och skapa ett lokalt konto genom att fylla i valfritt namn, lösenord och tre säkerhetsfrågor, vilka du senare kan svara på för att logga in med om du glömt ditt lösenord.

Du kan alltid lägga till Microsoft-konton i efterhand, så om du vill ha det men inte har tillgång till internet under installationen är det inget som försvårar i längden.


Steg 10 – Extrafunktioner och datainsamling

När du loggat in eller skapat ett nytt konto möts du av flera sidor där du behöver ta ställning till att använda olika extrafunktioner och vara med i generell datainsamling från Microsoft.

Läs igenom vad de olika funktionerna och inställningarna innebär och välj själv vad du vill ha. När det är gjort kommer alla inställningar appliceras och Windows kommer initieras i några minuter. Därefter når du skrivbordet.


Steg 11 – Första stegen i Windows

Nu är installationen klar och du kan börja använda Windows.
Innan du gör det rekommenderar vi dock att se till att Windows-uppdateringarna går igång direkt.

Gå till ’Uppdatering och säkerhet’ under kontrollpanelen. Om Windows inte redan börjat uppdateringarna trycker du på ’Sök efter uppdateringar’. Då söker Windows efter alla nya funktioner och säkerhetsuppdateringar, laddar hem dem och installerar dem åt dig automatiskt.

Detta är extra viktigt om du använt det inkluderade Windows-minnet till USB-versionen, då den installationsfilen som är förinstallerad på den är gammal vid det här laget och saknar många säkerhetsuppdateringar.

Beroende på vilken version du installerade kommer det därför ta olika lång tid att uppdatera, men vi rekommenderar starkt att låta uppdateringen slutföras innan du börjar surfa och installera andra program.


Därefter är det fritt fram att använda Windows 10 efter eget behag!
Hoppas installationen gick smärtfritt och att allt fungerar som det ska. Skulle det inte göra det är du varmt välkommen att höra av dig till oss via vår kundservice, så ska vi hjälpa dig.

Kontakta Kundservice

Hittar du inte din SSD?

I vissa fall när du köpt en ny SSD så upptäcks den inte av Windows. Skulle du stöta på detta problem har vi en separat guide för hur du löser det.

Läs mer
Visar 0 produkter

Visar 0 produkter

Visa produkter:

    Din filtrering gav inget resultat. Prova att använda andra alternativ.