Inet.se
Trygg E-HandelPrisjaktPricerunnerSweClockers

Felsökning av ny SSD

Har du precis köpt en ny SSD som inte kan hittas under ’Den här datorn’ eller som valbart alternativ under installationsprocessen av Windows, trots att den är korrekt installerad?

Då har du hittat rätt. Här har vi tre exempel på hur du kan lösa det allra vanligaste problemet med en ny SSD – nämligen att den inte är initierad.

Skulle du mot förmodan inte lösa problemet med hjälp av vår guide, tveka inte på att kontakta vår kundservice.

Kontakta Kundservice


Korrekt installerad?

Till att börja med – vad menar vi med korrekt installerad?

För att utesluta att det inte är anslutningen mellan din lagring och moderkortet som krånglar vill vi att du kollar så att allt sitter som det ska.

SATA

Är det en SSD som ansluts via SATA, de vanliga 2.5” stora varianterna som monteras inuti chassit, innebär det att kika så att båda SATA-kablarna är inkopplade.

Du har en SATA-kabel för data och en för ström, se bilden här intill för referens. Datakabeln ska anslutas till en av SATA-portarna på ditt moderkort som är märkt med 6G/6GB, vilket även står specificerat i moderkortsmanualen. Den större anslutningen, vilken är för ström, kopplas till ditt nätaggregat.

Det är lätt missat och ett vanligt förekommande problem, så dubbelkolla att båda kablarna sitter korrekt innan du fortsätter felsökningen.

NVME

Hittar du däremot inte din nya NVMe-lagring kan det vara så att inställningen för din M.2-port, vilket är den fysiska anslutningen du sätter din NVMe-lagring i, kan vara inställda för SATA istället för NVMe/PCIe.

Särskilt i lite äldre moderkort med M.2 har SATA varit förinställt istället för NVMe/PCIe, då det i början var vanligare med SATA-lagring i M.2-formatet än vad det var med NVMe/PCIe.

För att kolla och ändra det går du in i ditt moderkorts BIOS/UEFI. Växla till det avancerade läget och gå in på undermenyn ’Advanced’, vanligtvis genom F7 tangenten. Där vill du leta upp menyn som heter ’Onboard Devices Configuration’ eller liknande, det kan skilja mellan olika moderkortstillverkare. I videon använder vi ASUS.

Där inne letar du efter ’M.2 Configuration’. Om det står SATA där byter du till PCIe eller NVMe, även här kan det stå olika för olika tillverkare.

Ett annat alternativ är att du har för många högpresterande NVMe-enheter och SATA-enheter inkopplade samtidigt. Ditt moderkort har ett begränsat antal lagringsenheter som kan vara igång samtidigt, så dubbelkolla i din moderkortsmanual vad som gäller för just ditt moderkort.



Initiera lagringen

Nu ska din nya SSD vara korrekt installerad och bör kännas igen av din dator, även om den inte dyker upp under ’Den här datorn’, eller som alternativ under installationsprocessen. Då vet vi att den bara behöver initieras. Det här går både att göra i Windows eller under installationsprocessen av Windows.

Initiera i Windows

För att initiera lagring inne på skrivbordet börjar du med att högerklicka på Windows-ikonen nere i vänster hörn. I listan som dyker upp klickar du på ’Diskhantering’. Nu öppnas ett nytt fönster som visar all din inkopplade lagring. I nedre delen av rutan ser du rektangulära segment, vilka representerar olika lagringsvolymer.

Lagringsenheter som inte blivit initierade är de med en svart karm ovantill, som det står ’Inte allokerat’ i. Högerklicka på den och välj ’Ny enkel volym’. Klicka sedan vidare och välj om du vill partitionera den, vilket vi inte rekommenderar för en SSD, beteckning för lagringen och filformat för formateringen. I nästan alla fall används NTFS, men du kan alltid dubbelkolla genom att söka vad som rekommenderas för just din lagringsenhet.

Klicka sedan vidare till nästa och vänta på att formateringen slutförs. Detta går vanligtvis väldigt snabbt med en tom lagringsenhet, särskilt om du kör på snabbformatering.

För att se om initieringen lyckades och att lagringen nu hittas av Windows kan du gå till ’Den här datorn’ och se om den dykt upp som en ny volym.

Rensa under installationsprocessen

Har du inte tillgång till Windows med den datorn du ska installera din SSD på kan du istället använda dig av kommandotolken inne i Windows installationsprogram.

Då behöver du till att börja med Windows installationsmedia. Vi visar hur du kan skapa ett i vår guide för hur du installerar Windows 10.

När du kommit in till installationsprogrammet trycker du på Shift + F10 för att öppna kommandotolken. Här kan vi hitta lagringsenheter även om de inte dyker upp som valbara alternativ under installationsprocessen, så länge de är korrekt installerade och fungerar.

Det räcker oftast med att rensa lagringen för att de ska hittas, vilket du gör genom att skriva nedan följande fetmarkerade kommandon. [Enter] avser att trycka på enter-knappen, och ska inte skrivas ut.

diskpart [Enter] list disk [Enter]

Nu listas alla lagringsenheter som datorn kan hitta.

Kolla vilken siffra lagringsenheten du ska rensa har, så att du inte tömmer fel lagring.

select disk ? [Enter]

Frågetecknet (?) motsvarar numret på lagringsenheten du ska rensa, i vår video var det exempelvis 0.

clean [Enter]

Stäng sedan ned kommandotolken.

Nu är lagringsenheten helt rensad och bör dyka upp i listan bland valbara lagringsenheter i Windows installationsprocess efter att du tryckt på uppdatera.

Initiera under installationsprocessen

Om du fortsatt har problem med att hitta lagringen kan vi istället testa att helt återställa den och skapa ett nytt filsystem. Även detta görs inne i kommandotolken under Windowsinstallationen, håll inne Shift + F10 för att öppna den.

Vi börjar återigen med att rensa vår lagring, med samma kommandon som i förra steget.

diskpart [Enter] list disk [Enter] select disk ? [Enter] clean [Enter]

Därefter skriver vi:

list disk [Enter] create partition primary [Enter] select partition 1 [Enter] active [Enter]

Nu har vi skapat en stor enhetlig volym för lagringsenheten. Kvar att göra är att återskapa filsystemet, vilket vi gör med följande kommando:

format FS=NTFS label=System [Enter]

Det här säger till kommandotolken att skapa filsystemet (FS) NTFS och att lagringsenheten ska kallas för System. Innan du stänger kommandotolken skriver du:

exit [Enter]

Nu är din lagringsenhet helt återställd och filsystemet är återskapat. Tryck på uppdatera under listan med dina valbara lagringsenheter för att se om det lyckades.



Fortsatta problem?

Nu har vi täckt de allra vanligaste problemen med en ny SSD. Har du testat allt ovan utan framgång är du alltid välkommen att höra av dig till vår kundservice för ytterligare hjälp.

Kontakta Kundservice

Efter uppstarten

Vad bör man tänka på med en nyinstallerad dator? Ta del av våra tips.

Efter uppstarten